Про бібліотеку

МІСІЯ БІБЛІОТЕКИ НЕЗМІННО СПРЯМОВАНА НА РОЗВИТОК ОСВІТНЬОГО ТА НАУКОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ УНІВЕРСИТЕТУ, СТВОРЕННЯ, ОРГАНІЗАЦІЮ ТА ЗБЕРЕЖЕННЯ ДОСТУПУ ДО ВЛАСНИХ І СВІТОВИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ РЕСУРСІВ.

Для здійснення стабільного руху університету до входження в Європейський простір закладів вищої освіти Бібліотека постійно відновлює інформаційно-бібліотечні послуги на базі новітніх інформаційних технологій, тому перед Бібліотекою і надалі стоять складні, але обґрунтовані цілі та завдання щодо вдосконалення бібліотечно-інформаційного обслуговування викладачів і студентів університету.


Бібліотека Харківського національного університету мистецтв імені І. П. Котляревського – одна з найстаріших музичних бібліотек України. Її історія пов'язана з історією Харківської консерваторії та її попередника – Харківського музичного училища. Засновником обох навчальних закладів був відомий диригент, піаніст та педагог Ілля Ілліч Слатін.

Бібліотека має два підсобних приміщення для зберігання рідкісного фонду та нотних видань (голоса для оркестру, хору); 2 абонементи обслуговування користувачів (музичний та театральний), читальний зал.

Нотний фонд бібліотеки ХНУМ є унікальним зібранням видань: рідкісні клавіри опер, партитури симфоній (деякі з автографами видатних митців), авторські рукописи, а також ноти, надруковані в різних країнах світу.

Станом на 01.01.2024 року Бібліотека має загальний фонд 154164 примірників. З них унікальний фонд нотної літератури (85127 прим.), книг (56801 прим.), періодичних видань (7491 прим.), в тому числі рідкісні іностранні журнали. Всього рідкісних, цінних документів виділено 16661 примірників. З 2019 року бібліотека розвиває базу електронного каталогу на базі програмного забезпечення Unilib, а з 2022 року, інституційний репозитарій, на базі програмного забезпечення DSpace.