Події жовтня 201931.10.2019


31 жовтня. Концерт аспіранта Чжан Чі (саксофон-альт)

У Камерній залі ХНУМ імені І. П. Котляревського відбувся концерт аспіранта університетької кафедри музичного мистецтва естради та джазу - Чжан Чі (саксофон-альт), клас Заслуженого діяча мистецтв України, доцента Віктора Чурікова. Концертмейстер - М.Романова. Ведуча - Олександра Федосова.

Прозвучали: твори Дж.Каччіні, Е.Боцца, П.Моріса, джазові стандарти.


 31 жовтня. III Всеукраїнська науково-практична конференція «Диригенсько-хорова освіта: синтез теорії та практики»

У хоровому класі ХНУМ імені І. П. Котляревського відбулася III Всеукраїнська науково-практична конференція «Диригенсько-хорова освіта: синтез теорії та практики».

До організаційного комітету увійшли університетські працівники: художній керівник Міжнародного музичного фестивалю «Харківські асамблеї», ректор ХНУМ, Народна артистка України, кандидат мистецтвознавства, професор, Почесний громадянин м. Харкова Тетяна Вєркіна, проректор з наукової роботи, кандидат мистецтвознавства, професор Андрій Жданько, завідувач кафедри хорового диригування, художній керівник Студентського хору ХНУМ, Заслужений діяч мистецтв України, кандидат мистецтвознавства, професор Сергій Прокопов, Заслужений діяч мистецтв України, головний хормейстер Оперної студії ХНУМ, кандидат мистецтвознавства, професор Наталія Бєлік-Золотарьова, кандидат мистецтвознавства, доцент Олена Батовська, викладач Анна Каменєва.

До участі у конференції долучилися не тільки викладачі, а й студенти магістратури та аспіранти.

На планерному засіданні було порушено широке коло професійних питань, пов’язаних із хоровим симфонізмом та його типами у творчості українських композиторів, енергетичною природою внутрішніх співочих відчуттів, комплектацією професійного хорового колективу на сучасному етапі, роботою над пластикою жестів у класі хорового диригування тощо.

 


29 жовтня. Проект «Студентські JAZZвечорниці»

У Камерній залі ХНУМ імені І. П. Котляревського відбувся старт нового концертного проекту «Студентські jazz вечорниці», в якому взяли участь студенти кафедри музичного мистецтва естради та джазу ХНУМ. Координатор проекту – Заслужений діяч естрадних мистецтв України, кандидат мистецтвознавства, доцент Н. В. Дрожжина.

29 жовтня 2019 року успішно стартував проект «Студентські JAZZвечорниці», який буде включати щомісячні концерти джазової музики в університеті мистецтв у виконанні молодих музикантів.

Здавна існувала слов’янська традиція – зібрання молоді на вечорницях. Вони починалися пізньої осені після усіх робіт у полі і тривали до початку Великого посту. Вечорниці відвідували молоді люди, які були неодруженими. Для проведення вечорниць дівчата підшуковували простору хату. Господиня цього дому – жінка, яку всі прибулі величали «вечернична». Саме вона стежила за дотриманням усіх звичаїв і традицій під час вечорниць. У ролі цієї жінки «вечерничної» виступила координатор студентського проекту – Заслужений діяч естрадних мистецтв України, кандидат мистецтвознавства, доцент Наталя Володимирівна Дрожжина. У ролі просторої хати – затишна Камерна зала університету мистецтв. Хлопці та дівчата – це студенти кафедри музичного мистецтва естради та джазу.

У програмі концерту було виконано джазові твори як всесвітньо відомих авторів, які входять до Залу Слави премії Греммі, так і авторські композиції студентів кафедри.

Про те, як народжуються джазові композиції, розповідає студент ІІІ курсу Артем Новіков: «…Наступає момент, коли творча енергія накопичується і її важко утримувати в собі. Приходять якісь думки, інтонації… Основу композицій складають мої почуття». Слухачі мали нагоду бути присутніми на прем’єрі двох композицій Артема Новікова: у стилі латина «Prepaid expense» та – роздум в стилі fusion «The Heptagonal».

Студентські JAZZвечорниці довели слухачам, що джаз – це самобутнє явище, яке дозволяє адаптувати старовинні традиції наших предків до сучасності. Отже, організація таких заходів є важливим соціокультурним явищем, бо долучає студентську молодь до стародавніх народних традицій, що отримують сучасний формат.





 

28 жовтня. Поетично-музична композиція за поемою О. С. Пушкіна «Бахчисарайський фонтан»

У Великій залі ХНУМ імені І. П. Котляревського відбулася презентація авторської програми Заслуженої артистки України Тетяни Андрієвської  за поемою О.С. Пушкіна «Бахчисарайський фонтан».

Виступило фортепіанне тріо у складі лауреатів міжнародних конкурсів – Станіслава Калініна (фортепіано), Володимира Федорова (віолончель), Марії Барановської (скрипка).

У програмі прозвучали музичні фрагменти з «Елегійного тріо» № 2, ор. 9 .С. Рахманінова, «Orientale» («Східна мелодія»), ор. 50, № 9 для скрипки і фортепіано Ц. Кюі.

Тетяна Андрієвська – майстриня художнього слова, вона є не тільки виконавицею, а й автором поетично-музичної композиції «Бахчисарайський фонтан». Програму на улюблений твір О. С. Пушкіна артистка підготувала ще раніше для виступів з колегами у Харківській. Сьогодні Т. Андрієвська повернулася до проекту, зробивши нову його версію з новим складом музичного ансамблю. Таке повернення зумовлено ювілейною річницею – у 2019 році відзначається 220-років від Дня народження поета.

Не менш вагомим приводом до реконструкції проекту стало оновлення складу музичного ансамблю – зацікавленість музикантів Станіслава Калініна, В’ячеслава Федорова і Марії Барановської, які відгукнулися на пропозицію артистки і підтримали сценічне відновлення твору.

 

 


 24 жовтня. Концерт віолончельної музики з нагоди ювілею професора Олени Щелкановцевої

У Великій залі ХНУМ імені І. П. Котляревського відбувся концерт віолончельної музики, присвячений ювілею Заслуженого діяча мистецтв України, кандидата мистецтвознавства, професора університетської кафедри оркестрових струнних інструментів Олени Щелкановцевої. Ведуча – Ольга Губко.

У концерті взяли участь випускники класу Олени Михайлівни Щелкановцевої,  які виступили як солісти та у складі ансамблів –лауреати міжнародних конкурсів, солісти Харківської обласної філармонії Вікторія Кравець, Володимир Федоров (Україна), соліст Білгородської Філармонії Олег Шейна (Росія), постійний гість харківських концертних заходів Олексій Шадрін (м. Кронберг, Німеччина), Валерій Соколов (м. Базель, Швейцарія). Партія фортепіано виконав провідний концертмейстер кафедри оркестрових струнних інструментів ХНУМ імені І.П.Котляревського, соліст Харківської обласної філармонії Станіслав Калінін.

У програмі прозвучали твори: Тріо для фортепіано, скрипки і віолончелі, ор. 97, ІІІ частина Л. Бетховена; «Ave Maria», «Концертний вальс» В. Фітценгагена; Три п’єси-фантазії, ор. 73 Р. Шумана; Концерт для скрипки з оркестром, ІІ частина Я. Сібеліуса; «Адажіо з варіаціями» О. Респігі; Соната для віолончелі і фортепіано, ІІІ частина С. Рахманінова; Соната для двох віолончелей Ж. Бар’єра; Grand Tango А. П’яццоли.

У концерті вихованці Олени Михайлівни, за словами ведучої Ольги Губко, привітали її голосом улюбленого інструмента – віолончелі. Концерт став «музичним дарунком» своєму видатному Вчителю на честь її ювілею від вдячних учнів – справжніх професіоналів, відданих своїй справі. 

 




 

 24 жовтня. Майстер-клас Елізабет Штютцер (мецо-сопрано), Штефана Пауля (фортепіано), Німеччина 

 

У ХНУМ імені І. П. Котляревського відбулися творча зустріч та майстер-клас з виконання творів німецьких композиторів за напрямками «стиль», «стилістика», «мова» гостей університету з Німеччини – Елізабет Штютцер (мецо-сопрано), Штефана Пауля (фортепіано).

Взяли участь студенти та випускники ХНУМ – Микола Бурцев (бас-баритон), клас Народного артиста України, професора Володимира Болдирєва, Олексій Вєтров (барітон), клас кандидата мистецтвознавства, старшого викладача Ігоря Сахно, Феріде Сердюк (сопрано), клас Заслуженої артистки України, доцента Олени Старікової, асистент-стажист ХНУМ – Олена Станішевська (сопрано). 


18 жовтня. Майстер-клас Заслуженої артистки України Ольги Фомічової (сопрано)

 

У ХНУМ імені І. П. Котляревського відбувся майстер-клас з вокалу солістки Національного академічного театру опери та балету України ім. Т. Шевченка, Заслуженої артистки України Ольги Фомічової.

Взяли участь студенти ХНУМ Наталія Зоренко (сопрано, клас Народного артиста України, професора Володимира Болдирєва), Цюй Шіін (сопрано, клас доцента Лариси Деркач).

Прозвучали твори Г. Генделя, М. Римського-Корсакова.

 


8 жовтня. Лекція режисерки Яни Зеленської «Сучасні концепції музичного менеджменту»

8 жовтня в рамках курсу «Сучасні концепції музичного менеджменту» відбулася лекція режисерки Яни Зеленської. Саме зараз готується до прем'єри музична вистава «Три лисички» від Платформи Театральних Ініціатив, що отримала підтримку від Українського культурного фонду в рамках Інклюзивної програми. Лекція «Важливість створення національних мистецьких проектів та їх соціальна складова» була цікава і як майстер-клас по менеджменту, і як яскравий виступ митця, автора низки вдалих театральних проектів, серед яких особливу увагу студентів привернули бізнес-подробиці створення спектаклю «Три лисички», музику до якого написав студент нашого університету, Євген Золотухін

Youtubehttps://www.youtube.com/playlist?list=PLSvc9x7AiZ4k3SsaiTv4DP6uOiAapShw_

 

Сторінку підготували Марія Борисенко, Марина Дербас, Наталя Дрожжина, Інна Калініна, Катерина Літвінова

Фото - Людмила Казакова, Євгеній Воропаєв