Події вересня 2019


28 вересня. Студенти ХНУМ відвідали свято в обласному Палаці дитячої та юнацької творчості

Студенти-музикознавці та композитори І і ІІ курсів виконавсько-музикознавчого факультету ХНУМ разом із викладачем - доцентом М.Борисенко (за організаційної підтримки декана - професора С.Турнєєва та інформаційної - доцента Є.Воропаєва) відвідали урочистий захід з нагоди 40-річчя першого в Україні дитячого візуального театру - зразкового художнього колективу «Театр музичного світоживопису» у Харківському обласному Палаці дитячої та юнацької творчості. Художні керівники - Наталія Крюковська та Олександр Гук.

Ця студія є унікальною, адже за словами одного із зосновників харківсько дитячого колективу - Сергія Зоріна, який ще в 1963 році створив тоді у Харківському Палаці піонерів світо-оркестр -  подібні студії існують лише у кількох містах світу, серед них дуже відомою стала і харківська.

Між музикантами та студійцями-художниками, як на нашу думку, виявилося багато спільного, бо візуальний театр поєднує світло, музику та пластичні візуальні форми, що закономірно стимулює співробітництво студійців із професійними музикантами - «це кольори замість акторів і музика замість сценарію», як висловився ведучий заходу, до речі, студент театрального факультету ХНУМ (спеціалізації «Актор драматичного театру та кіно») Влад Пойда.

Це мистецтво стає своєрідним містком між класичною музикою та сучасним мистецтвом, до якого активно долучається молодь та юнацтво. Чому містком? Бо саме засобами електронних візуальних технологій створюються нові оригінальні композиції, побудовані на класичних творах - музика-живопис, світо-оркестр.

Невипадково серед учасників проекту були музиканти -і студенти та випуснкики ХНУМ імені І.П.Котляревського - Анна Коновал (бандура), ансамбль «Євшан-зілля» (автор аранжувань - Олександр Мовчан)  а в урочистій програмі звучало багато опусів композиторів-класиків - Ф.Генделя, П.Чайковського, С.Прокоф'єва. Деякі музично-візуальні композиції мали красномовні назви «Руйнування та створення», «І знову місяць»,  Харківський фестиваль дитячих візуальних театрів - «Жовтий звук».

На нашу думку, чудовою пропозицією мало б стати запрошення дитячого колективу до участі у творчих заходах університету мистецтв, адже харківські вистави Театру музичного світоживопису уособлюють синтез мистецтв.

Марія Казанцева, студентка-музикознавець ІІ курсу 


21 вересня. Владислав Петрик готується до конкурсу

У минулу суботу - 21 вересня - на сольному концерті Владислава Петрика (творчий керівник – професор Валерій Алтухов, партія фортепіано Олександра Першина, ведуча концерту Вікторія Ніколюк) аудиторія складалася переважно із професіоналів: друзів і колег музиканта.  Ця зацікавленість  зрозуміла: у концерті було анонсовано, що музикант представить свою конкурсну програму. Наразі, Владислав готується взяти участь у конкурсі – IV International Competition of Musical Art у рамках Міжнародного фестивалю XXVI «Харківські Асамблеї», і він є одним з претендентів на головну нагороду. Отже, генеральна репетиція з вимогливими слухачами в залі є перевіркою  перед моментом істини і останнім щаблем підготовки до конкурсу, а саме можливість відкоригувати важливі деталі, штрихи.

Декілька слів про сам конкурс.  В цьому році він проходитиме в категоріях «Кларнет»«Фагот»«Гітара» у двох вікових групах: 18-25 років  і 26-40 років. Владислав Петрик буде змагатися у другій віковій групі в категорії «Кларнет».

Конкурсні вимоги  наступні. Друга вікова група  в 1 турі грає: К.Вебер. Великий концертний дует (ІІ, ІІІ частини), віртуозний твір епохи романтизму, віртуозний твір композиторів ХХ століття і твір композитора країни учасника. У другому турі – І частина концерта В.А.Моцарта, концерт Ж.Франсе або концерт К.Нільсена.

За останніми даними на конкурс вже подано більше 50 заявок, планка зависока, буде запекла конкуренція і, вочевидь, прихильність журі вирішуватиме індивідуальність учасника і виконавсько-інтерпретаційні деталі.

У концерті прозвучала І частина Концерту для кларнета з оркестром, Ля-мажор, K622 В.А.Моцарта — одного з останніх творів композитора. Концерт написано в 1791 році за декілька місяців до смерті Моцарта. Це  один з найулюбленіших концертів для кларнетистів і постійний репертуарний твір майже всіх конкурсів . Також у першому відділенні було виконано Концерт Жана Франсе для кларнета з оркестром (1963 рік) у чотирьох частинах. Владислав почав із дуже гарного настрою, музикант  легко і невимушено з артистизмом зіграв Моцарта.  У наступному творі  французького композитора дещо не втримався від надуманості і механістичності. Але всі незграбності були загладжені емоційною осмисленою і захоплюючою грою Владислава в другому відділенні.

Спочатку красотою і гармонійністю пронизав Великий концертний дует К.М. Вебера (ІІ і ІІІ частини), вдало взяті темпи і акуратно здійснена динаміка сприяли загалом приємному враженню.

Кульмінацією стало виконання Фантазії для кларнета соло Йорга Відмана (1993 рік). Фантазія є обов’язковою складовою репертуару різних європейських конкурсів. Композитор і виконавець в одній особі - Й.Відман - відомий сучасний кларнетист, добре розуміється на всіх тонкощах гри. Його твір потребує високого рівня володіння виражальними можливостями інструмента, насичений незвичними прийомами звуковидобування. Владислав Петрик зачарував не тільки свободною уявою, прийомами мультіфоніки і свінгом, а більше тим, що кларнет був мов би його продовженням. Музикант став єдиним цілим зі своїм інструментом і розповідав невимушену кларнетову історію. В.Петрик сам насолоджувався своєю грою і всі слухачі – разом із ним. Його кларнет однаково віртуозно-виразно звучав як у самому низькому регістрі, так і в самому високому.

Після такого сольного виступу на одному диханні  Владислав завершив програму «Карпатською рапсодією» М.Скорика.

На концерті весь час звертала на себе увагу якісність дуету кларнета і фортепіано, Олександра Першина була завжди поруч, де потрібно знаходила свої сольні «репліки», а більше за все тримала міцний фундамент для сяяння соліста.

Будемо чекати конкурсу, який відбудеться з 1 по 6 жовтня, тримати кулаки за Владислава Петрика і Олександру Першину.

Запрошуємо всіх небайдужих і зацікавлених на наші мистецькі події, що відбуватимуться на XXVI «Харківських асамблеях»

 

 

Марина Дербас


17 вересня. «‎Новий кадр» Катерини Усмєнцевої

17 вересня в рамках курсу «‎Сучасні концепції музичного менеджменту» у Камерній залі ХНУМ відбулася лекція телережисерки, керівниці медіа-школи «‎Новий кадр» Катерини Усмєнцевої, яка в цьому році отримала підтримку від Українського культурного фонду на телевізійний проект для молоді «‎Новий кадр».

Катерина поділилася своїм досвідом грантрайзінга перед слухачами курсу, які «‎з перших рук» дізналися, які бувають гранти, що взагалі потрібно знати грант-менеджеру, що таке креативні індустрії, ін. Також вона презентувала свій проект «‎Хочу бути дорослим» та отримала схвальні відгуки від студентів та викладача курсу, кандидата психологічних наук, доцента Євгенія Воропаєва.

Хочеться вірити, що це не остання зустріч з продюсерами, які вміють «‎матеріалізувати» творчі проекти наших митців.

Youtubehttps://www.youtube.com/playlist?list=PLSvc9x7AiZ4k3SsaiTv4DP6uOiAapShw_

Подія у Facebookhttps://www.facebook.com/evorij