Події травня 2019


31 травня. Звітний концерт кафедри загального і спеціалізованого фортепіано

У приміщенні Художнього музею 31 травня виступили студенти ХНУМ імені І. П. Котляревського, класів кандидатів мистецтвознавства, доцентів Ірини Денисенко і Марії Лінник: Олена Агєєнкова, Світлана Олійник, Ірина Кузьміч, Ірина Осауленко, Анастасія Журавльова, Анастасія Калиновська, Анастасія Трубаєва, Дмитро Ткачов, Марія Головатенко, Анастасія Булинок, Катерина Грицик, Тетяна Котлярова, Ольга Процюк,Маргарита Тараненко, Анастасія Бабіюк,Юлія Шамова, Григорій Коломієць, Наталія Земліна, Микола Линник.

Завершили програму лауреати міжнародних конкурсів, доценти Наталія Полікарпова (сопрано) і Ірина Денисенко (фортепіано).

У програмі прозвучали твори українських і західноєвропейських композиторів.


31 травня. Коцерт класу професора Олени Кононової 

У концерті класу кандидата мистецтвознавства, професора кафедри загального та спеціалізованого фортепіано Олени Кононової брали участь лауреати Відкритого Конкурсу молодих музикантів-виконавців та композиторів «Харківські асамблеї». Студенти І-го курсу Марія Ніконова і Кирило Тищенко, студенти ІІ-го курсу Ольга Чикалова і Анастасія Смолякова, а також студенти-композитори  Михайло Козиряцький і Катерина Палачова.

«Сюїту для віолончелі і фортепіано» під програмною назвою «Проблеми віку», що складається з чотирьох частин з не менш контроверсійними назвами, а саме  «Аритмія!, « Біль та ломота у кістках», «Дзвін у вусі», «Дискомфорт у животі»  зіграли  Валентин Котелевський (віолончель» і автор Михайло Козиряцький, фортепіано). Катерина Палачова представила прем’єру «Концерту для скрипки з оркестром», солістка – Анастасія Бутко, партія фортепіано – автор.

 Олена Кононова разом зі своїми вихованцями виступила на сцені, а саме, з Анастасією Смоляковою виконали Концерт для фортепіано з оркестром № 2 ор. 44, частини ІІ і ІІІ П. І. Чайковського , з Ольгою ЧикаловоюКонцерт для фортепіано з оркестром № 3 ор. 37, частина І Л. Бетховена і з Кирилом Тищенко Концерт для фортепіано з оркестром № 1 М. Скорика.

Марина Дербас


20-28 травня. Тиждень державних іспитів у ХНУМ

У ХНУМ імені І. П. Котляревського на трьох університетських факультетах – виконавсько-музикознавчому, оркестровому, театральному – завершився тиждень державних іспитів.

Голова державної екзаменаційної комісії на виконавсько-музикознавчому факультеті – доктор мистецтвознавства, професор, професор кафедри історії української музики та музичної фольклористики НМАУ імені П. І. Чайковського Мар’яна Давидівна Копиця.

Голова державної екзаменаційної комісії на оркестровому факультеті – доктор мистецтвознавства, професор, професор кафедри дерев’яних духових інструментів НМАУ імені П. І. Чайковського Володимир Петрович Качмарчик.

Голова державної екзаменаційної комісії на театральному факультеті – директор Харківського академічного російського драматичного театру імені О. С. Пушкіна, Заслужений працівник культури України Сергій Анатолійович Бичко. 

ALMA MATER ВІТАЄ УСІХ СВОЇХ ВИПУСКНИКІВ ТА БАЖАЄ ЇМ ТВОРЧОЇ НАСНАГИ ТА ЩАСЛИВОГО МИСТЕЦЬКОГО ШЛЯХУ!!! 


7 травня. Концерт київських виконавців за участю професора Олександра Вострякова та його класу

І ось знову доля привела Олександра Вострякова на сцену ХНУМ імені І. П. Котляревського. Майже 50 років тому він співав на випускному іспиті у Великій залі під прискіпливим і вимогливим поглядом свого творчого керівника Тамари Яківни Веске. Олександр Андрійович пишається приналежністю до її школи, його ім’я стоїть поряд з іменами її знаменитих вихованців різних років: Юрія Богатікова, Гізели Циполи, Сергія Стельмашенко, Володимира Болдирєва і багатьох інших.

У свій ювілейний рік 75-річчя від Дня народження О. Востряков – тепер вже Народний артист України (1999), доцент кафедри сольного співу НМАУ імені П. І. Чайковського – завітав до Харківського університету мистецтв разом зі своїм вокальним класом. І тепер було трохи по-іншому: він із цікавістю і схвильованістю слухав свою молоду команду, сам аплодував і приймав схвальні оплески публіки. А потрібно сказати, що його клас дійсно гарно обізнаний у своїй справі, навчений. Аудиторія не могла не зреагувати, бо навіть з першого погляду вийшло все емоційно та з ерудованою складовою.

Не забагато виявилося сольних і ансамблевих номерів, що представили дев’ять студентів-вокалістів з 2-го по 5-й курси. Відомі арії з класичних опер – арія Ленського з опери «Євгеній Онєгін» П.Чайковського (виконав І. Поважний), Сегідил’я з опери Ж. Бізе «Кармен» (виконала Н. Чірка) і арія Хозе (виконали М. Гара), арія Азучени з опери Дж. Верді «Трубадур» (виконала І. Ярема), партія фортепіано Н. Шмельова – чергувалися з неаполітанськими піснями, романсами П. Чайковського, С. Рахманінова і українськими народними піснями. Складні ансамблеві номери, тріо і дуети також дають поштовх до творчого розвитку і сміливості початківцям сценічного мистецтва. Тріо І. Пономаренко, Д. Бичев і А. Георгієв заспівали українську пісню «Копав, копав криниченьку» і російську народну пісню «Комара женить мы будем».

Маестро Олександр Востряков виступив з одним із своїх «коронних» оперних номерів – аріозо Германа з опери «Пікова дама» П. Чайковського, а потім в ансамблі з учнями А. Георгієвим і О. Пономаренко із «Забороненою мелодією» С. Гастальдона

Марина Дербас


5 травня 2019 року у Великій залі ХНУМ імені І. П. Котляревського відбулося Урочисте закриття та нагородження переможців XVI-го Відкритого конкурсу молодих музикантів-виконавців та композиторів «Харківські Асамблеї».

Змагання тривало чотири насичених дня, протягом яких у концертних залах університету мистецтв виступило біля 100 музикантів зі всієї України – це молоді талановиті інструменталісти та співаки. Вони завітали зі своїма концертмейстерами, а також педагогами, багато з яких в минулому закінчили ХНУМ.

Виступи гостей оцінювало журі у складі провідних викладачів кафедр двох університетських факультетів – виконавсько-музикознавчого та оркестрового.

Окрім прослуховувань в рамках заходу пройшли теоретична Олімпада, День відкритих дверей для абітурієнтів за спеціальностями «Музичне мистецтво» і «Театральне мистецтво».

Тож ця подія стала результатом плідної співпраці університету з навчальними закладами середньої ланки профільної освіти.

На сайт-сторінці Конкурсу опубліковані його РЕЗУЛЬТАТИ У НОМІНАЦІЯХ

  • «СПЕЦІАЛЬНЕ ФОРТЕПІАНО»
  • «СПЕЦІАЛІЗОВАНЕ ТА ЗАГАЛЬНЕ ФОРТЕПІАНО»
  • «АКАДЕМІЧНИЙ СПІВ»
  • «КОМПОЗИЦІЯ»
  • «СТРУННІ ІНСТРУМЕНТИ»
  • «ДУХОВІ ТА УДАРНІ ІНСТРУМЕНТИ»
  • «НАРОДНІ ІНСТРУМЕНТИ» 
  • «МУЗИЧНЕ МИСТЕЦТВО ЕСТРАДИ ТА ДЖАЗУ»

РЕЗУЛЬТАТИ ОЛІМПІАДИ

Урочисту церемонію нагородження лауреатів Конкурсу відкрив перший проректор ХНУМ, Народний артист України, кандидат мистецтвознавства, професор Гаррій Абаджян, який від імені адміністрації університету привітав усіх присутніх, побажав творчих успіхів та висловив надію на подальше творче спілкування із конкурсантами в якості університетських абітурієнтів.

Церемонію нагородження переможців провели декани – Заслужені діячі мистецтв України, професори Сергій Турнєєв, Марина Бевза також завідувачі кафедр.

В рамках заходу відбулося нагородження переможців ще одного університетського Конкурсу «Арт-журналістика 2019» за участю членів оргкомітету і колегії журі – доктора мистецтвознавства, професора Олександра Чепалова, редактора журналу ПроАрт, викладача арт-журналістики у ХДАДМ і ХДАК Андрія Корнєва. Нагородження провела кандидат мистецтвознавства, доцент Світлана Анфілова.

У концертній програмі закриття Конкурсу взяли участь найкращі молоді музиканти (та їх концертмейстери), які отримали лауреатські премії: Марія Якименко, Анастасія Смолякова (фортепіано), Олександр Агафонов (скрипка), Олексій Лазебний (альт), Богдан Гаврилов (віолончель), Денис Проценко (кларнет), Олена Потарикіна (фагот), Тетяна Старих (валторна), Олексій Швиркунов (гітара), Мирослав Василюк (маримба), Ольга Мельничук (сопрано), Артем Власов (тенор).

Прозвучали твори С.Вайса, Й. Гумеля, Н. Паганіні, М. Равеля, О.Цфасмана, С. Слонімського, Ю. Іщенка, Є. Олейнчика, Ф. Ваксмана, Е. Перейри, Варде де Кетеларе тощо.

ВІТАЄМО УСІХ ЛАУРЕАТІВ!


Підготовлено ФОТОРЕПОРТАЖ


2 травня. Урочисте відкриття XVI-го Відкритого конкурсу молодих музикантів-виконавців та композиторів «Харківські Асамблеї»

 

 

2 травня у Великій залі ХНУМ імені І.П.Котляревського відбулося Урочисте відкриття XVI-го Відкритого конкурсу молодих музикантів-виконавців та композиторів «Харківські Асамблеї». Ще до початку Конкурсу на його веб-сторінці із ВІТАЛЬНИМ СЛОВОМ до конкурсантів звернулася ректор Харківського національного університету мистецтв, Народна артистка України, кандидат мистецтвознавства, професор Тетяна Вєркіна. На урочистому відкритті заходу від її імені  виступив перший проректор, Народний артист України, кандидат мистецтвознавства, професор Гаррій Абаджян.


Захід включив концертні виступи нинішніх першокурсників університету, лауреатів різних номінацій попереднього XV-го Відкритого конкурсу: Олександра Панченка (номінація «Фортепіано»), Анастасії Бабіюк («Академічний вокал»), Руслани Мизенко, Анни Нестеренко («Духові інструменти»), Єлизавети Гайдаєнко («Ударні інструменти»), Ірини Морозової («Струнні інструменти»). Партію фортепіано в ансамблях виконали концертмейстери Сергій Корепанов, Марія Оболенська, Станіслав Стеценко, Станіслав Калінін.

У програмі прозвучали твори А.Вівальді, Е.Гранадоса, М.Мошковського, Н.Розауро, О.Скрябіна, Д.Чімарози. 


З 2 по 5 травня відбудуться ПРОСЛУХОВУВАННЯ КОНКУРСАНТІВ

4 травня пройде ОЛІМПІАДА З ТЕОРІЇ МУЗИКИ ТА МУЗИЧНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

5 травня запланований День відкритих дверей - КОНСУЛЬТАЦІЇ З ФАХУ І ТЕОРЕТИЧНИХ ДИСЦИПЛІН, а також УРОЧИСТЕ ЗАКРИТТЯ КОНКУРСУ ТА НАГОРОДЖЕННЯ ПЕРЕМОЖЦІВ

 

3 травня запрошуємо бажаючих відвідати концерт кандидата мистецтвознавства, доцента кафедри спеціального фортепіано МАРІЇ БОНДАРЕНКО

РЕГЛАМЕНТ ПРОВЕДЕННЯ КОНКУРСУ

 

БАЖАЄМО УЧАСНИКАМ ТВОРЧОЇ НАСНАГИ І ПЕРЕМОГ!

 

Марія Борисенко

Фото - Людмила Казакова