Erasmus+

ХНУМ приєднався до Програми Європейського Союзу Erasmus+. Вона підтримує різноманітні проєкти, партнерства, заходи, академічну мобільність у сфері освіти, надає можливість участі країн-партнерів у міжнародних конкурсах, а також програмах обміну.

Партнерство з Сonservatorio Superior de Musica de Vigo (м. Віго, Іспанія).

Восени 2017 Харків відвідала іспанська делегація у складі директора Сonservatorio Superior de Musica de Vigo (CSMV) Естебана Вальверде Корралеса (Esteban Valverde Corrales), керівника Європейських програм Хосе Луїса Фернандеса (Jose Luis Fernandez). Під час зустрічі ректора ХНУМ Тетяни Вєркіної та представників університетської адміністрації з партнерами було обговорено спільні творчі та освітні проекти – концерти, майстер-класи, обмін студентами, а також виконання національної музики: в Іспанії – української, в Україні – іспанської.

Першим результатом зустрічі стало річне навчання у CSMV групи студентів ХНУМ: Ростислав Голубов – гітара, Поліна Кермеш – віолончель, Віталій Ляшко – кларнет, Микола Кузьменко – флейта, Вікторія Хорольська – фагот. Лауреатами міжнародних конкурсах під час  перебування в Іспанії стали П. Кермеш і Р. Голубов.

У 2017–2018 навчальному році за запрошенням іспанської сторони партнерський заклад відвідали представники професорсько-викладацького складу: Олександр Прийменко, Валерій Алтухов і Ганна Сагалова.

Доцент О.Прийменко провів презентацію ХНУМ для студентів і викладачів консерваторії, ознайомився з досвідом роботи міжнародного офісу в Іспанії.

Професор В.Алтухов протягом тижня проводив майстер-класи для студентів-кларнетистів, що є важливим кроком для продовження співпраці між оркестрантами. Валерій Миколайович зазначив: «Я отримав велике задоволення, бо рівень навчання високий, всі діти, звісно, різні, але всі талановиті. Обмін досвідом завжди мене приваблює, бо обов’язково побачиш багато нового, нові вправи».

Г.Сагалова презентувала харківську фортепіанну школу, провела майстер-класи і дала концерт.

У вересні 2018 р. до м. Віго після відбору вирушили на навчання три студенти: Наталія Іорданова – фагот, Катерина Стеценко – скрипка, Анастасія Шнирьова – гітара.

У жовтні 2018 р. приїжджав директор зазначеного вище іспанського закладу Естебан Вальверде Корралес, який з цього року став Головою асоціації кларнетистів Іспанії.

У рамках XXV фестивалю «Харківські асамблеї» він провів серію майстер-класів для студентів з класу кларнета і дав концерт, в якому вперше в Україні прозвучали твори декількох іспанських композиторів.

У листопаді 2018 р. А. Шнирьова отримала 2 премію на VI Міжнародному конкурсі Alhambra para Jóvenes, що проходив у Валенсії; К. Стеценко – 2 премію на конкурсі струнних інструментів у м. Віго.

Цей дует також запросили до Мадриду на відкриття засідання Національної Еразмус+ Агенції як свідчення позитивного досвіду співпраці між іспанським та українським закладами освіти у рамках обмінів Erasmus, напрям KA107. Студенти виступили у Королівському театрі Мадриду перед майже 1000 осіб, представляючи Харківський національний університет мистецтв
імені І.П. Котляревського і всю Україну в цілому на важливому зібранні.

 

У 2019 році заплановані нові проекти та досягнуті попередні домовленості з іншими творчими закладами і факультетами європейських університетів, зокрема, з Conservatorio Superior de Musica “Manuel Castillo” (м. Севілья, Іспанія), Escola Superior de Música e Artes do Espetáculo do Porto (м. Порту, Португалія), Akademia Muzyczna w Krakowie (м.Краків, Польща), Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza Filia w Białymstoku (м.Білосток, Польща).


Директор CSMV Естебан Вальверде
Концерт у ХНУМ
Естебан Вальверде зі студентами ХНУМ у Мадриді

ВРАЖЕННЯ СТУДЕНТІВ ВІД НАВЧАННЯ ЗА ПРОГРАМОЮ