Архів подій. Січень 2014

24 января. Встреча Совета ректоров высших учебных заведений Харькова III-IV уровня аккредитации со студентами.
















Репортаж о событии
Репортаж в харьковских известиях


 Фото Юрия Щербинина

17 января. Презентация книги и конференция, приуроченная памяти Е. Т. Русаброва.

Ушедших надо помнить непарадно,
А помнить каждый день, и каждый час.
Огнем души, как и огнем лампадным
Не забывая, смерть так безпощадна
В отборе самых лучших среди нас…
Они ушли из жизни очень рано,
Отдав нам всей души своей накал!
Кто утверждает-"время лечит раны»,-
Тот ни кого из близких не терял…

            У Цицерона є такі слова – «Нам дано коротке життя, але пам'ять про віддане за благу справу життя –  вічна!». І саме в знак вшанування та пам’яті одного з тих, хто дійсно віддав своє життя мистецтву, відбулася науково-практична конференція 17 січня 2014 року на базі театрального факультету ХНУМ ім. І.П.Котляревського. Конференція присвячена пам’яті відомого театрального критика та театрознавця, лауреата муніципальної премії в галузі театральної критики ім. Г.Ф. Квітки-Основ’яненка, голови секції критики при Харківському міжобласному відділені НСТДУ (з 2000 по 2011р.), співзасновника і голови журі міжнародного фестивалю театрів ляльок та інших форм сценічної анімації «Аnima», завідувача кафедри майстерності актора та режисури театру анімації ХНУМ ім. І. П. Котляревського та просто дорогого і улюбленого багатьма вчителя й наставника – Євгена Теодоровича Русаброва, який, на превеликий жаль і скорботу тим, хто його знав, вже рік як залишив наш тлінний світ і пізнав життя вічне.



Темою конференції стало питання «Роль критика у культурному часопросторі міста». Після реєстрації учасників всі зацікавлені мали змогу заслухати доповіді пов’язані з темою конференції та взагалі з театральним мистецтвом як таким.
Конференція розпочала свою роботу зі слів привітання від Ірини Степанівни Драч, проректора з наукової роботи ХНУМ ім. І. П. Котляревского. Також зі вступним словом звернулася до всіх присутніх Галина Яківна Ботунова, декан театрального факультету ХНУМ ім. І.П.Котляревського. Вести конференцію та слідкувати за регламентом було обрано Юлію Петрівну Коваленко, старшого викладача кафедри театрознавства ХНУМ ім. І.П.Котляревського. Першою доповіддю як раз і став текст Юлії Петрівни «Театральна критика як небезпечна професія (на матеріалі доль В.Морського, Л.Лившиця та Є.Русаброва).



Євген Теодорович Русабров мав багатогранні обдарування творчої натури. Так цікавим аспектом з його життя поділилася в рамках своєї доповіді Інга В’ячеславівна Лобанова старший викладач кафедри театрознавства ХНУМ ім. І.П.Котляревського. Ії доповідь була присвячена діяльності Є. Русаброва під час роботи на Харківському державному радіо в контексті його критичної творчості. 
Звичайно неможливо оминути тему театру ляльок в житті Є. Русаброва. Він був постійним учасником Московської лабораторії режисерів і художників театру ляльок під керівництвом І. Уварової, був членом журі багатьох конкурсів і фестивалів театрів ляльок. Розповісти про цей напрямок у творчому доробку Є.Русаброва мали змогу доповідачі Марія Дмитрівна Прево (завідуюча навчальною лабораторією історії театру ХНУМ ім. І.П.Котляревського) з докладом на тему «Х. Юрковський та Є. Русабров: діалектика поглядів на сучасний театр ляльок», та студентка магістратури кафедри театрознавства ХНУМ ім. І.П.Котляревського Ципіна Аліна (її доповідь мала назву «Є.Т.Русабров як один з засновників фестивалю «Аnima» та його аналітик»).
Євген Теодорович Русабров заохочував творче спілкування студентів та викладачів різних навчальних закладів, налагоджував зв’язки між різними школами театрального мистецтва. То ж не дивно, що серед доповідачів були представники з різних навчальних закладів, міст і навіть країн.  Так, наприклад, було заслухано доповідь від викладача кафедри театрознавства КНУТКіТ ім. І.К. Карпенко-Карого – Віктора Собіянського на тему «Кость Кравченко: штрихи до творчого портрету». Заслухана була доповідь і від головного бібліографа Центральної наукової бібліотеки Харківського національного університету ім. В. М. Каразіна –  Юліани Полякової на тему «Діалог «актор-критик» в контексті театральної культури Харкова другої половини ХІХст.».



Гості з Санкт-Петербургу завжди були жадані та шановні  на кожній конференції, до якої мав відношення Євген Теодорович, тож оминути захід, що влаштований в честь вшанування його пам’яті звичайно не могли. Неодноразово особисто ведуча бесіди і спілкування з Є.Русабровим в рамках студентських конференцій та фестивалів Ольга Власова (ведучій спеціаліст літературної частини Санкт-Петербургського театру «БУФФ»)  зробила доповідь на тему – «,,Легкий жанр’’ в дзеркалі петербурзької критики. Критерії оцінки музичної вистави». Студентка ІV курсу театрознавчого факультету Санкт-Петербурзької академії театрального мистецтва (СПбДАТІ, РФ) Маркарян Ольга зробила доповідь на тему «В’ячеслав Іванов – теоретик неіснуючого театру». Інша студентка цього ж закладу і також ІV курсу театрознавчого факультету – Шафранська Лілія вийшла з доповіддю на тему «Вплив критики на долю кінострічок (на прикладі творчості Кіри Муратової)». Вже після проведення конференції присутні студенти приймаючого факультету відмітили для себе те, наскільки відмінна підготовка студентів СПбДАТІ, як широко вони обізнані в контексті пов’язаному з їх темами і наскільки легко вони можуть дискутувати та висловлювати думку зі спірних питань в рамках своїх доповідей.
Окремою частиною в житті Є. Русаброва були Читання присвячені пам’яті видатного театрального критика, викладача та літературознавця Льва Яковича Лівшиця. Євген Теодорович доклав немало зусиль щоб створити одну з кращих традицій Читань – відвідування та обговорення експериментальних вистав молодих режисерів. Також Є.Русабров  заохочував своїх студентів до участі у читаннях, а до 1999 року і сам виступав з доповідями. Як продовження цієї лінії – доповідь про ще одну значущу особистість для харківської театральної критики від кандидата мистецтвознавства, доцента кафедри театрознавства ХНУМ ім. І. П. Котляревського Яни Вікторівни Партоли. ЇЇ доповідь мала назву «Театральний Харків В.М. Айзенштадта».
Також в рамках конференції було заслухано доповідь від колишньої студентки Є.Русаброва – Юлії Ликової з м. Сімферополя на тему «Балетний критик Ніна Аловерт в російськомовній газеті «Російський базар» (м. Нью-Йорк)», та доповідь студентки магістратури кафедри театрознавства ХНУМ ім. І.П.Котляревського Агнії Пашкевич ««Дама з камеліями» Вс.Мейерхольда у відгуках харківських та московських критиків».
Останньою доповіддю конференції став текст магістру театрального мистецтва, викладача кафедри сценічної мови ХНУМ ім. І .П. Котляревського  Сніжани Гукасян-Коробейнікової. Вона презентувала доповідь на тему «Постановка Харківського академічного театру ляльок ім. В. Афанасьєва «Прості історії Антона Чехова» (реж.О. Дмітрієва) в оцінці критиків Харкова». Режисер цієї вистави – є ученицею Є.Русаброва, а сама вистава для Євгена Теодоровича була улюбленою з вистав цього режисера.  За волею випадку заявлену раніше виставу «Король Лір» в програмці заходів конференції було замінено саме «Простими історіями»… Збіг чи знак вашої волі?!



Та головною подією науково-практичної конференції сала презентація книги «Євген Теодорович Русабров. Творчий доробок та спогади сучасників». Презентація відбулася в стінах рідного для Вас залу 24 аудиторії кафедри театру анімації. На презентації звичайно було багато присутніх і учнів, і колег. Так на презентацію завітали випускники і учні Є.Русаброва – Максим Ряпулов (актор Дніпропетровського муніципального театру "Віримо") та Галина Джикаева (режисер, актриса, худ. керівник театру "Арт-Центр Карман" (Сімферополь), колега по Читанням, присвяченим пам'яті Л. Я. Лівшиця - Олена Анатоліївна Андрущенко (зав. кафедрою російської і світової літератури Харківського національного педагогічного університету ім. Г. С. Сковороди). Були присутніми завідуючі літературними частинами Олександр Чепалов (ХНТОБ ім. Лисенка) та Олександр Стогній ( ХАТЛ ім. В.Афанасьєва). Були присутні театральні критики Юрій Хомайко та Олександр Аннічев (до речі Олександр Аннічев також брав участь і в конференції з доповіддю на тему «Театральний критик: анахронізм або необхідна професійна ланка театрального процесу?»), режисери Володимир Гориславець (театр «Котелок») та Степан Пасічник ( театр «Post Scriptum»).
У рамках презентації зі вступним словом до зібравшихся колег, друзів та рожичів звернулися декан театрального факультету ХНУМ ім. І.П.Котляревського Галина Яківна Ботунова та голова нац. спілки театральних критиків Харкова, директор будинку актора ім. Л.Сердюка Сергій Анатолійович Бичко. Ними же відбулося нагородження лауреатів творчого конкурсу бліц-рецензій що проходив в рамках міжнародного фестивалю «ТЕАТРОНІК» у м. Харкові.
Отже, маємо надію, що ця науково-практична конференція стане щорічною, а пам'ять про Євгена Теодоровича Русаброва буде лише зміцнюватись і поширюватись на майбутні покоління.

 

  Хворостенко Ніка, студентка 4 курсу
кафедри театрознавства