Архів подій. Червень 2018


 25 червня. Вечір памя’ті Л. С. Салманової

25 червня у Великій залі ХНУМ відбувся вечір пам’яті Людмили Савелівни Салманової (1944 – 2018) – музикознавця, педагога. Протягом майже 50 років Л. С. Салманова викладала в ХНУМ курси аналізу музичних творів та сольфеджіо і залишила теплі спогади в серцях колег та учнів, якими щиро поділилася ведуча концерту – декан оркестрового факультету М. В. Бевз. «Розумна і освічена, доброзичлива, самовіддана, мудра і емоційна, світла», - такою пам'ятають Людмилу Савелівну в нашому університеті.

Життя Л. С. Салманової було тісно пов’язане з мистецтвом. Цей гармонічний зв’язок обумовлений творчим сімейним корінням. Рідний брат її діда співав у хорі М. Леонтовича, мав рукописи його творів. Двоюрідний дід, Митрофан Трохимович Христенко – автор першої друкованої збірки українських диктантів. Тітка, Інна Христенко – українська письменниця. З 1970 року Л. С. Салманова працювала в нашому університеті. Серед її вихованців  –  володарі премій Республіканських конкурсів СНТО (О. Цигульов, О. Зільберман), а в цілому під ії керівництвом було захищено понад 100 дипломних та курсових праць.

Вшанувати пам’яті Л. С. Салманової були запрошені студенти і випускники, а також викладачі ХНУМ – М. В. Бевз, І. Є. Денисенко, Н. В. Полікарпова, О. П. Старікова. В концерті прозвучала різноманітна камерна вокальна музика від насичених психологізмом та стриманою експресією романсів П. Чайковського, переконливо виконаних Віталієм Лашко («Подвиг») та Лілією Мазохою («Ніч»), до сповненої шарму французької фонетики вокальної лірики Ф. Пулєнка, яку вдалося тонко відчути Вікторії Ніколюк («Монпарнас»). Серед оперного репертуару особливу прихильність слухачів викликали Арія Паміни з «Чарівної флейти» В. А. Моцарта у звучанні чарівного сопрано Феріде Сердюк, а також «Болєро Олени» з «Сіцилійської вечері» Дж. Верді, блискуче виконаного заслуженою артисткою України, доцентом Оленою Старіковою.

Широкою стильовою палітрою була представлена фортепіанна музика від Токати G-dur Й.С. Баха, почутою «до останнього тону» Анною Першиною, у якої жоден звук не був випадковим, до  насичених поліфонічним розвитком і динамізмом Прелюдії та фуги gis-moll C. Танєєва, яскраво втілених дуетом Олег Копелюк – Ігор Седюк. «Ліричним центром» концерту став виступ Ірини Денисенко з Баркаролою № 3 Г. Форе, а доповнилась романтична палітра вечора  Етюдами gis-moll  та  cis-moll Ф. Шопена в інтерпретації Максима Шадька.

Фортепіанний репертуар відтінили камерно-ансамблеві твори, зокрема «Тарантела» К. Сен-Санса, виконана тріо у складі Миколи Кузьменка (флейта), Віталія Ляшка (кларнет) та Дмитра Кашуби (фортепіано), і дует для марімби та ударних «Ніч почорніла» О. Тадеуш в інтерпретації Єлізавети та Поліни Білових.

Олена Ващенко