Архів подій. Травень 2018


 4-6 травня. І-й Відкритий конкурс хорових диригентів


Буклет конкурсу

У ХНУМ імені І. П. Котляревського нещодавно відбулася унікальна подія – І-й Відкритий конкурс хорових диригентів в рамках XV-го Відкритого конкурсу «Харківські асамблеї», до якого цьогоріч вперше приєдналася кафедра хорового диригування.

Чому лише зараз? Тому, що організація конкурсу хорових диригентів – справа масштабна та громіздка, бо передбачає не тільки диригування конкурсантів під рояль, а й роботу з хоровим колективом, залучення величезного людського ресурсу.

Конкурс учнів середніх музичних навчальних закладів України проходив 4-6 травня 2018 року, але вже напередодні його учасники в аудиторіях університету працювали над програмою першого туру (творами із супроводом). Більшість з них приїхала без своїх концертмейстерів, тому виступи їм на високому професійному рівні забезпечили провідні концертмейстери кафедри хорового диригування ХНУМ – Г. О. Саламатова, О. О. Голенко, О. А. Рукіна, О. Б. Прокопович, М. В. Фісун, Г. В. Колонєй.

Творче змагання хормейстерів проходило відкрито. Приємно відзначити, що інтерес до нього був великий (і не тільки харківської публіки). До нас завітали викладачі і студенти навіть з тих міст країни, що не були представлені у конкурсі. Всього було подано 30 заяв з навчальних закладів 14 міст: Бахмут, Бердичів, Вінниця, Дрогобич, Житомир, Івано-Франківськ, Кам’янське, Миколаїв, Олександрія, Суми, Тернопіль, Умань, Харків, Хмельницький.

Колегію журі склали викладачі ХНУМ імені І. П. Котляревського, провідні хормейстери Слобожанського краю: заслужений діяч мистецтв України, професор, володар державних, муніципальних нагород і премій, завідувач кафедрою хорового диригування, художній керівник університетського студентського хору – Сергій Прокопов (голова), заслужений діяч мистецтв України, лауреат муніципальної премії, головний хормейстер оперної студії, кандидат мистецтвознавства, професор Наталія Бєлік-Золотарьова, кандидати мистецтвознавства, доценти Олена Батовська, лауреат Всеукраїнського конкурсу Ганна Савельєва, дипломант Всеукраїнського конкурсу, художній керівник хору «Весняні голоси», старший викладач Олексій Фартушка.


Професор С. М. Прокопов під час виступу студентського хору

Конкурс проходив у два тури. У І-му турі передбачалося виконання одного твору a cappella, а другого – з супроводом (програма за власним вибором).

У ІІ-му турі конкурсанти мали продемонструвати уміння проводити репетицію з хором, працювати над твором без супроводу під камертон.


Студентський хор під час репетиції

Це найбільш складне випробування, бо відомо, що в музичних училищах на диригентських відділеннях дуже часто недооцінюється саме цей вид роботи студента, тобто хоровий практикум. За положенням конкурсу у ІІ-му турі, до якого було допущено 17 конкурсантів, був запропонований великий перелік творів, з яких треба було вибрати лише один. Це, зокрема, твори українських композиторів: концерт № 3, ч. І Д. Бортнянського, «Отче наш» з Літургії М. Леонтовича, «Благослови, душе моя Господа» з Літургії № 2 К. Стеценка, «Садок вишневий» з твору «Страсті за Тарасом» Є Станковича, хори Т. Кравцова, Л. Дичко та інших; українські народні пісні «Пряля» в обробці М. Леонтовича, «Вийди Грицю на вулицю» в обробці О. Кошиця; а також музика П. Чайковського, Ф. Мендельсона-Бартольді.

В репетиційній роботі над твором молоді хормейстери мали не тільки миттєво реагувати на звучання хору, а й продемонструвати розуміння глибини його змісту, відчуття стильових особливостей, працювати над елементами хорового звучання (строєм, ансамблем). Було помітно, що багатьом молодим хормейстерам бракує практичного досвіду. Дехто з конкурсантів зовсім не звертав увагу на дикцію, поетичне слово. У вокальній роботі недостатньо використовувався ілюстративний метод. Крім того, в роботі над твором a cappella не всі конкурсанти вміло користувалися камертоном.

Відзначимо тих учасників змагання, хто був найбільш переконливим у даному виді роботи: Ю. Самуляк (Івано-Франківськ), О. Плющ (Суми), С. Мигаль (Вінниця), О. Іванова (Миколаїв) – в духовних творах; І. Калініна (Харків), А. Саварин (Дрогобич) – в жанрі української народної пісні.

Під час проведення ІІ-го туру учасники студентського хору ХНУМ визначилися з найкращим диригентом у номінації «Приз глядацьких симпатій», яку отримав Ю. Самуляк з Івано-Франківська.

Перед початком нагородження у Великій залі ХНУМ учасників, переможців та організаторів конкурсу привітала ректор, засновник фестивалю «Харківські асамблеї», народна артистка України, почесний громадянин м. Харкова, кандидат мистецтвознавства, професор Т. Б. Вєркіна.

Тетяна Борисівна у своєму виступі особливо підкреслила значення хорового мистецтва у житті та музичному розвитку людини, виразила своє велике враження від події, що відбулася в нашому університеті.
Усі молоді хормейстери ще під час проведення І-го туру отримали диплом учасника, буклет, вузівську газету «Домінанта» з інформацією про університет мистецтв, а також вступні екзамени.

За підсумками ІІ-го туру спеціальними дипломами у різних номінаціях були відзначені Є. Волошина, О. Яцюк, Д. Ткачов (Харків), Д. Мосьондз (Тернопіль), М. Кондратюк (Умань), П. Гайдабука (Бахмут), В. Онищенко (Вінниця), І. Гуменюк (Миколаїв). Дипломантами конкурсу стали О. Штапура (Харків), М. Криворучишак (Дрогобич), А. Кізюн, О. Дудар (Хмельницький), К. Опачич (Кам’янське).

Звання лауреата ІІІ-ї премії присуджено С. Мигаль (Вінниця), О. Івановій (Миколаїв), А. Алексєєву (Харків); ІІ-ї премії – О. Плющ (Суми), А. Саварин (Дрогобич), І. Калініна (Харків).

За рішенням колегії журі І премію одностайно було присуджено Ю Самуляку (Івано-Франківськ). Він також отримав спеціальний приз «Глядацьких симпатій». Окремо було відзначено О. Плюща (Суми) «За успіхи у володінні диригентською технікою», а його викладача Р. В. Ткаченка – «За продовження виконавських традицій харківської диригентсько-хорової школи».


Юрій Самуляк (Івано-Франківськ), І премія


Олександр Плющ (Суми), ІІ премія


Інна Калініна (Харків), ІІ премія


Артем Алексєєв (Харків), ІІІ премія


Конкурсант Марія Криворучишак (Дрогобич)

В рамках конкурсу також відбулися: майстер-клас з диригування професора С. М. Прокопова, що залишив велике враження у слухачів та учасників, круглий стіл, присвячений темі «Початковий етап виховання і навчання хормейстера», майстер-клас старшого викладача О. Д. Фартушки за участю Народного художнього колективу – хору «Весняні голоси».
Особливо слід відзначити активну участь студентів кафедри у підготовці та проведенні конкурсу. Вони не тільки озвучували програму ІІ-го туру, а й допомагали в організаційних питаннях.

У своїх відгуках учасники І-го Відкритого конкурсу хорових диригентів та їхні викладачі дуже високо оцінили рівень проведення та результати конкурсу.
Р. В. Ткаченко (Суми): «Участь у конкурсі – це не тільки велике випробування, а й прекрасний урок, обмін досвідом, незабутні емоції. Велика вдячність завідувачу кафедри С. М. Прокопову за високий рівень проведення конкурсу і майстер-класів, ректору ХНУМ – професору Т. Б. Вєркіній за підтримку цього творчого змагання, викладачам, концертмейстерам, студентам».

О. Плющ (Суми): «Огромное спасибо организаторам конкурса – ректору ХНУИ Т. Б. Веркиной; профессору С. Н. Прокопову – прекрасному человеку с открытой душой и Мастеру своего дела, дирижеру с большой буквы; доценту А. В. Савельевой – замечательному человеку и прекрасному преподавателю…».
О. Хомик (Дрогобич): «Ми вражені щирістю, людяністю, що панували на конкурсі хорових диригентів. Ніхто з конкурсантів не залишився поза увагою організатороів цього творчого змагання. Майстер-клас з диригування, який провів Сергій Миколайович надав багато важливої, корисної інформації щодо вдосконалення практичної діяльності нас – хормейстерів».

Л. Козак (Хмельницький): «Ось і відбулася моя довгоочікувана поїздка до Харкова. При поверненні до дому навіть трішки засумувала. Відвідавши це місто, я багато чого переусвідомила. По особливому Харків вразив своєю красою, людяністю. Дякую усім тим, хто дав можливість там побувати. Особливо вдячна О. Д. Фартушці, який нам відкрив це чудове місто, запросивши на конкурс, та познайомив зі справжніми професіоналами хорового мистецтва».

Ю. Самуляк (Івано-Франківськ): «Дорогий професоре, Сергію Миколайовичу! Хочу ще раз подякувати Вам за створення і реалізацію такого конкурсу, а також всьому оргкомітету, все працювало як годинник, було неймовірно комфортно. В мене склалося враження, що це не просто конкурс, а обмін досвідом – настільки легка і невимушена атмосфера. Дуже дякую Вам, Ви залишили теплий спогад у моєму серці».

І. Гуменюк (Миколаїв): «Это было время, которое хочется вспоминать, момент, который хочется снова прожить. Спасибо всем, кто за меня болел, спасибо концертмейстерам за ваш профессионализм и помощь конкурсантам в успешном выступлении. Спасибо большое организаторам конкурса, которые сделали наш досуг очень насыщенным и познавательным. Спасибо, тебе, Харьков!».

На думку С. М. Прокопова, «ці слова дуже дорогі, бо за ними стоїть висока оцінка роботи нашого університету, всієї кафедри хорового диригування – професорсько-викладацького складу, концертмейстерів та студентів. Сподіваємося, що наш конкурс буде продовжено, удосконалено його положення, вимоги, програма, в якій з’явиться обов’язковий твір. Також планується розширити склад журі із запрошенням представників інших хорових шкіл України».

З нетерпінням чекаємо на наступний конкурс у нашому улюбленому місті Харкові!

М.Ю.Борисенко
Фото – Людмила Казакова, Олександр Кусков