Архів подій. Вересень 2017

30 вересня. Майстер-клас Гізели Циполи
 «Кричати ти завжди зможеш. Співати треба»

27 вересня – день народження Гізели Циполи, відомої в світі української оперної співачки. Саме в цей день вона приїхала до Харкова на ювілейне свято нашого університету, в якому навчалася наприкінці шістдесятих (1965­–1969) в класі Т. Я. Веске. На сьогоднішній день Гізела Альбертівна не займається педагогічною роботою, проте не відмовилася провести майстер-клас зі студентами-вокалістами ХНУМ. Сміливцями, які заспівали перед геніальною вокалісткою, стали Микита Бурцев, Ксенія Яровая (клас В. Болдирєва), Марія Касьяненко (клас С. Клєбанової).


Г. Ципола

Найкрасивішу «Ombra mai fu» –речитатив і арію Г. Генделя з опери «Ксеркс» –виконав М. Бурцев; перлину італійського «бельканто» – віртуозну арію Адіни з опери «Любовний напій» Г. Доніцетті – К. Яровая. Нарешті, останньою була сцена і арія Манон з однойменної опери Ж. Массне у виконанні М. Касьяненко. З кожним Г. Ципола працювала в різних педагогічних моделях: поясненням і проханням, або дратуванням і  провокуванням, або «дресируванням» багатьма повторами і поверненням до одного важливого технічного прийому. Практично не використовуючи «показ зі свого голосу», вона домоглася в різний спосіб донести головні меседжі щодо виконання вокальної музики. ЇЇ методи прості і надзвичайно складні одночасно, бо «планка» цих вимог висока.

Спробуємо пригадати деякі поширені помилки багатьох, навіть вже працюючих оперних солістів, на яких зупинилася вона. Звільнити груди і голову від напруги не менш важливо для чистої вокальної інтонації, ніж утримання «позиції». Гізела Ципола рекомендувала  тренінг «розспівування» на літері «і», а також утримання  «вертикальної позиції» на голосних звуках, що надає голосу так необхідну і бажану гнучкість, на якій базується «культура співу». Співачка окремо зупинилася на дисципліні і самоконтролі, отже вокальна робота на заняттях вимагає весь час «бути в музиці», не відключатися ні за що, бо все втрачається, і знову спочатку починати марно. На необхідності отримувати задоволення від співу музики Г. Ципола наполягала, відштовхуючись від головного свого завдання, яке вона поставила перед кожним учасником майстер класу: «Почуй себе, бо без цього ти співати не зможеш». Гнучкість динаміки у вокалі напряму залежить від того, як чує звук свого голосу виконавець, як керує і контролює. Звідти з’являться «тихо», «гучно», «напівголосно», «сухо», «фундаментально широко» і інше. Без них музика, на жаль, перетворюється як визначила Гізела Ципола, на «перебирання нот».


М. Касьяненко, Д. Старцев на майстер-класі Г. Циполи

Змістовні поради і плідні рекомендації були підкріплені прослуховуванням запису арії Джоконди із однойменної опери А. Понк’єллі, арії Маргарити з опери «Мефістофель» А. Бойто (надзвичайно рідкий архівний запис), а також «Прощання Баттерфляй» з фільму «Повернення Баттерфляй» (к/с ім. О. Довженка, 1982, диригент Стефан Турчак, чоловік Г. Циполи) у виконанні Гізели Циполи.
Марина Єгорова
Фото – Марина Єгорова


29 вересня. Відкриття теоретичної конференції «Музична і театральна освіта України: європейський вектор розвитку»

100-річчя університету є чудовим приводом для різноманітних історично-наукових рефлексій, що й стало основним предметом дискурсу пленарного засідання. На ньому прозвучали не тільки доповіді завідувачів кафедр, професорів університету, а також було презентовано кілька новинок – подарунків до ювілею нашого навчального закладу.

С. Г. Анфілова (кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри історії української та зарубіжної музики) продемонструвала публіці короткометражну стрічку «Від буднів до буття», сюжет якої його йде сторінками сторічної історії ХНУМ – результат спільної роботи С. Анфілової, І. Долганової, Ю. Коваленко, Д. Брюханова. В фільмі задіяно ексклюзивні матеріали, зібрані авторами в архівах не тільки Харкова, але й Києва.

«Робота над фільмом, - ділиться Світлана Геннадіївна, - подарувала мені не тільки відчуття своїх витоків, але й справжню радість та ентузіазм». За її словами, «Від буднів до буття» в найближчий час буде можливо показано на телебаченні, після чого він стане доступним для широкої публіки на електронних ресурсах.

Глядачі відзначили теплоту тону оповідання та атмосфери цього фільму, а також висловили побажання продовжити роботу над відеоматеріалами, присвяченими історії університету, значна частина яких, як відзначає С. Г. Анфілова, залишилася «за кадром» короткої версії стрічки.
Проректор з наукової роботи, доктор мистецтвознавства, професор І. С. Драч презентувала перше довідниково-енциклопедичне видання, де відтворено минуле і сучасність нашого навчального закладу: узагальнюючі статті, біографічні нариси присвячені не тільки викладачам і співробітникам університету, чия  праця залишила слід в його історії, але й імена тих, хто працює в його стінах і нині. Виконаний під загальною редакцією Л. В. Русакової, довідник є результатом кропіткої роботи всіх кафедр ХНУМ, котрі збирали і упорядковували необхідну інформацію. Після додаткової коректури енциклопедія буде видана широким тиражом.


Проректор з наукової роботи І. С. Драч презентує сигнальний примірник енциклопедії «Харківський Національний Університет Мистецтв»

Продовжилося пленарне засідання доповіддю «Еволюція музичної освіти у Харкові в європейському вимірі» кандидата мистецтвознавства, професора, завідувача кафедрою загального та спеціального фортепіано О. В. Кононової


О. В. Кононова: «Європейський вектор –це не новітня тенденція, це те, що було притаманне нашому університету, нашому рівню освіти завжди»


Історія розвитку театрального відділення не менш цікава і сповнена «сюжетних» поворотів, ніж музичного, про що детально і захоплююче розповіла заслужений працівник культури України, доцент кафедри театрознавства ХНУМ Г. Я. Ботунова в доповіді «Харківська театральна школа: етапи формування».


Г. Я. Ботунова: «Для мене це була захоплююча подорож по сторінках історії університету»

Третю презентацію в провела М. В. Бевз. кандидат мистецтвознавства, професор кафедри загального та спеціалізованого фортепіано ХНУМ.


М. В. Бевз презентує монографію «Етюди оптимізму з Валентином Борисовим»

В завершенні пленарного засідання виступив В. М. Птушкін, народний артист України, професор, зав. кафедри композиції та інструментування ХНУМ з доповіддю про конкурс композиторів імені І. Карабиця .


В. М. Птушкін: «Конкурс композиторів імені І. Карабиця як простір апробації здобутків молодих».

Подальша робота конференції триватиме в секціях музикознавства, театрального мистецтва, теорії та практики мистецької освіти.
Олена Ващенко
Фото – А. Жданько, О. Ващенко

 


28 вересня. Відкриття XXIV Міжнародного фестивалю «Харківські асамблеї»

XXIV «Харківські асамблеї» розпочалися або
ХНУМ відзначає свій 100-річний ювілей

28 вересня 2017 року в ХНАТОБі імені М. В. Лисенка відбулося урочисте відкриття фестивалю «Харківські асамблеї», присвяченого 100-річчю ХНУМ імені І. П. Котляревського.
З ювілеєм колектив вишу привітав Президент України Петро Порошенко. За вагомий особистий внесок у розвиток національної освіти й плідну творчу діяльність ректора університету, Народну артистку України, професора Тетяну Борисівну Вєркіну нагороджнено орденом «За заслуги»II ступеня.

На концерті виступали випускники різних років, що з’їхалися з різних країн до рідної Almamater. Серед них – піаністи Валентин Смолянінов (Китай, клас професора Тетяни Вєркіної) та Юхим Чупахін (США, клас Сергія Давидова).



На честь свята колективи випускників і студентів ХНУМ (Академічного симфонічного оркестру Харківської філармоніі, Молодіжного академічного симфонічного оркестру «Слобожанський», Симфонічного оркестр ХНАТОБу ім. М. В. Лисенка, Студентського симфонічного оркестру та Студентського хору ХНУМ) злились у об’єднаний колектив, яким управляли директор Харківської філармонії заслужений діяч мистецтв України Юрій Янко, заслужений діяч мистецтв України, професор Сергій Прокопов, народний артист України, почемний громадянин міста, професор, незмінний диригент оперної студії ХНУМ Анатолій Калабухін.

Урочисте відкриття фестивалю стало великою мистецькою подією, яка органічно поєднала зустріч випускників і привітання колективу різними установами (від Президента України до колег з інших вишів країни), музику і театр, класику і джаз. І все це дало синергію любові, яка вирувала в залі і виплескувалась далі – у місто, країну, світ. Це було справжнє противлення злу мистецтвом, яке уже 26 років (з 1991 р.) спрямовує ініціатор і беззмінний керівник фестивалю – Тетяна Борисівна Вєркіна.

Своїми міркуваннями з приводу свята охоче ділилася публіка. «Я до лозунгів ставлюсь дуже спокійно. Радянський Союз був знаменосцем миру, але це ще нічого не означало. А от лозунг “противлення злу мистецтвом” для мене є значущим. Хоча б тому, що пенсіонерів пропускають у консерваторію безкоштовно. Цього більше ніде немає. І вже одне це – є прекрасним. Бо це один з небагатьох способів спасти їх від зневіри… А ще університет випускає висококласних музикантів. Особливо мені вокалісти подобаються. Товариші розповідали, як здорово співали хлопці в концерті на вулиці на святі консорціума вузів (Я порадувала співрозмовника, що сьогодні чоловічий вокальний ансамбль у складі Віталія Лашко, Микити Бурцева, Ярослава Федоренко, Богдана Синяговського, В’ячеслава Яковця виконають народні пісні: українську – “Дивлюсь я на небо” та неаполетанську - “Funiculi, Funicula”). – І як завзято у них це получилось! Зал був у захваті. А взагалі-то, не побоюся гучної фрази, бо вона щира: Вєркіна робить подвиг. Тільки про це не всі знають. А треба, щоб знали. Напишіть про це!», - попросив чоловік, що назвав себе Андрієм.

Cвято зібрало однодумців. Ось, бачу фотографуються на пам’ять дві жінки. Виявилось, багато років тому вони закінчили консерваторію. Одна (Олена) працює концертмейстером в Харківськму музичному училищі, друга (Марина) викладає гру на фортепіано у США – приїхала спеціально на свято особисто привітати свого улюбленого вчителя з фаху – Тетяну Вєркіну. Іще пара: бабуся й онука. «Моя онука мріє про консеріаторію, зараз вчиться у музичному училищі. Її вчитель Олег Копелюк разом зі своїм товаришем Ігорем Седюком будуть грати концерт французького композитора Ф. Пулєнка. Для мене це дещо чужа музика, а от у онуки Пулєнк – улюблений композитор», - всміхається бабуся... Люди юрбляться навколо оркестру гитаристів, що грають у фойе під керівництвом заслуженого артиста України Володимира Доценка (9 жовтня у нього особистий ювілей – і тому на нас чекає прекрасне гітарне свято).

Але ось ми і в залі. Вітання – від Президента України, Верховної ради, Кабміну, Міністерства культури, Міністерства освіти і науки, Національної академії наук, Ради молодих вчених, Національної всеукраїнської музичної спілки, губернатора, мера, Харківського університетського консорціуму, ректорів вишів українських і закордонних – Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського, Нюрнберзького університету музики та Вищої школи музики імені Ф. Ліста м. Ваймар (Німеччина), Музичної академії імені Кароля Шимановського в Катовіцах, Музичних академій Варшави та Лодзя (Польща), Білоруської державної академії музики, Пекінського коледжу оперного мистецтва, поздоровлення від філармоній, театрів, музичних училищ України…

Запам’яталося вітання директора ХССМШі Валерія Алтухова, котрий підкреслив, що вуз квітне тоді, коли у нього є душа. Подумалось, що саме в цьому й криється секрет неймовірного відродження вузу в 2000-х після повного занепаду у 90-ті. Промова Алтухова наштовхнула на конкретизацію інтерпретації оркестрової п’єси Володимира Птушкіна «Возвышенное и земное» саме в проекції на образ Тетяни Вєркіної. Завжди дивуюсь, як ця людина вміє дуже глибоко бачити часність, фрагмент, деталь і конктретно, копітко цим займатися, і в той же час охоплювати в цілому колектив, соціум. «Це в мене від музики, - пояснила Тетяна Борисівна, - кожна окрема нота – це цілий світ, а ноти ж складаються у мегатекст – от я й бачу одночасно і весь твір уцілому, і окремо кожну ноту».


Народна артистка України, професор, ректор ХНУМ імені І.П.Котляревського Т.Б.Вєркіна приймає почесну відзнакук Харківської обласної ради "Слобожанська слава"

Університету мистецтв бажали подальшого розквіту. Особливість цього шляху яскраво підкреслив виступ музикантів, що виконали Потрійний концерт для фортепіано, скрипки та віолончелі Людвига ван Бетховена. Досвідчені, відомі музиканти, лауреати численних міжнародних конкурсів піаністка Анна Сагалова (неперевершена виконавиця творів Ф. Мендельсона) і скрипаль Ігор Чернівський (якого харків’яни запам’ятали у концертах с органом) і студент І курсу – Арсеній Ставицький. Вони грали разом. Майстри з Учнем. На наших очах творилося таїнство Навчання і Зростання, таїнство Народження Митця.
***


Лауреат міжнародних конкурсів Валентин Смолянінов (випускник 2011 р., клас професора Тетяни Вєркіної) спеціально приїхав з Китаю, щоб виконати «Концерт для фортепіано з оркестром №1» Л. Бетховена


Лауреат міжнародних конкурсів Владислав Петрик (клас професора Валерія Алтухова) блискуче виконав «Концерт для кларнета з оркестром №2» М. Вебера


Лауреат міжнародних конкурсів Ігор Чернявський (випускник 1993 р., клас професора Леоніда Холоденко) з особливим почуттям виконує «Концерт для скрипки з оркестром №1» Ф. Мендельсона


Знаменитий Чоловічий вокальний ансамбль неперевешено виконує неаполітанську пісню «Fіnісulі, Fіnісulа»


Студент I курсу Арссеній Ставицький (віолончель; клас професора О. Щелкановцевої) разом іх досвідченими музикантами-викладачами, лауреатами міжнародних конкурсів Ганною Сагаловою (фортепіано) та Ігоря Чернявського (скрипка) виконує «Потрійний концерт для фортепіано, скрипки та віолончелі» Л. Бетховена


Народний артист України, професор Олександр Васильєв читає монолог актора з п’єси «Кін Четвертий» Г. Горіна

Щасти тобі, наш улюблений ХНУМе! 30 тисяч митців ти вже випустив у світ. Але процес триває, не зважаючи ні на що. «Надо дело делать», - повторює чехівську фразу Тетяна Борисівна. І від цієї фрази і емпатичної посмішки, від якої хочеться зростати, зміцнюється упевненість, що у нас БУДЕ ВСЕ ДОБРЕ.

Тетяна Казакова, Олександра Кучер.
фото Людмили Казакової

Vivat academia! Vivant professores!

Ежегодно в начале осени старые друзья собираются в стенах Харьковского национального университета искусств имени И. П. Котляревского чтобы отметить день рождения Alma mater. Ни для кого не секрет, что этот год стал особенным для всех нас  университет искусств отмечает столетие со дня основания. Концерт-открытие XXIV Международного фестиваля «Харьковские ассамблеи» стал не просто долгожданным культурным событием, он стал праздником, достойным почтенного юбиляра. Весь концерт был отмечен бесчисленными поздравлениями, теплыми словами и воспоминаниями, которые поступали в адрес университета, ректора Татьяны Веркиной, всего коллектива от выпускников и просто небезразличных искусству людей.

Этому концерту, как и всему фестивалю в целом, предшествовал длительный период подготовки, в котором приняли участие буквально все педагоги и студенты университета. Поэтому неудивительно, что уже с начала нового учебного года в воздухе витало волнение. Но то, что мы увидели, превзошло даже самые смелые ожидания.

За свою вековую историю ХНУИ воспитал огромное количество первоклассных музыкантов и актеров. На одной сцене сегодня собрались педагоги, выпускники университета разных лет, нынешние студенты, составляющие костяк ведущих творческих коллективов города: симфонические оркестры Харьковской областной филармонии и Харьковского национального театра оперы и балета имени Н. Лысенка, Молодежный симфонический оркестр «Слобожанский» и Студенческий симфонический оркестр, студенческий хор и хор оперной студии ХНУИ имени И. П. Котляревского, студенческий коллектив театрального отделения университета.

В числе воспитанников университета насчитывается множество народных и заслуженных артистов и заслуженные деятели искусств Украины, лауреатов и дипломантов международных конкурсов. Большинство из них продолжают служение родному университету. Но есть и те, кто прославляет наше учебное заведение за рубежом. В сегодняшнем концерте мы имели честь услышать лишь некоторых из них, но тот высочайший уровень профессионального мастерства, который они продемонстрировали, способен сказать об успешности учебного заведения без лишних слов.

За столь долгую историю наш ВУЗ переживал разные времена, были и взлеты, и падения. Но сегодня он, как феникс, возрождающийся из пепла в еще лучшем обличии, блистает в лице своих воспитанников.



Сегодняшний концерт стал фееричной увертюрой, достойной лучших мастеров. А нам, зрителям, остается только в трепетном нетерпении ожидать продолжения грандиозного сценического действа, которое будет акт за актом разворачиваться на главных творческих площадках не только Харькова, но и многих других украинских городов.
Ну что ж, старт дан! Счастливого пути, фестиваль!

Валерія Ковтонюк
Фото – Людмила Казакова


26 вересня. Прес-конференція з Т. Б. Вєркіною щодо проведення XXIVМіжнародного фестивалю «Харківські асамблеї»

Напередодні відкриття «Харківських асамблей» в прес-центрі харківської міської ради відбулася зустріч з художнім керівником фестивалю – кандидатом мистецтвознавства, професором, народною артисткою України Т.Б. Вєркіною.



http://www.city.kharkov.ua/ru/news/na-kharkivskikh-asambleyakh-vistuplyat-vsesvitno-vidomi-muzikanti--36746.html


23 вересня. III мистецька акція «Мистецтво обєднує молодь» за ініціативи Харківського університетського консорціуму

Програми обміну між вишами  – один з актуальних напрямків сучасної університетської освіти, що дозволяє поглибити знання в межах своєї спеціалізації, ознайомитися з чужою культурою, розширити мовні горизонти і світогляд.

Між тим, цікавого досвіду можна набути, не тільки подорожуючи за кордон, але й в межах рідного міста, і Харків як центр студентства з понад 60-ма вищими навчальними закладами якнайкраще відповідає цій меті. Не випадково саме тут 3 роки тому виникла ідея Міжвузівського консорціуму, і вже втретє наш університет приймає участь в акції «Мистецтво об’єднує молодь», при підтримці Харківської обласної державної адміністрації та Ради ректорів вищих навчальних закладів III – IV рівня акредитації в Харківській області.

Діяльність в Харкові Міжвузівського консорціуму підтверджує, що харківські виші не ізольовані один від одного, «консервовані» оплоти знання, а мобільні взаємодіючі організації, на меті яких – удосконалення освіти, стремління бути «на хвилі» сучасних наукових досягнень, ріст культурного та інтелектуального рівня. Це неможливо без обміну досвідом, науковими базами, активної участі у сумісних проектах. Сьогодні на його чолі стоїть Директор Харківського регіонального інституту державного управління, член ради ректорів Людмила Олександрівна Бєлова.


Голова Міжвузівського консорціуму Л. О. Бєлова разом з Головою Ради ректорів В. С. Бакіровим  та ректором ХНУМ Т. Б. Вєркіною

«Насправді, – поділилася Людмила Олександрівна – мистецькі проекти мої улюблені. Багато університетських колег зізнаються, що для них відвідування концертів академічної музики є рідкістю, але заходи на зразок “Мистецтво об’єднує молодь” або “GaudeamusOpera” дають чудову нагоду залучити до музичної класики не тільки їх студентів, але й їх викладачів, які не менше від них потребують “ковтка” чистого повітря, що дарує класична музика».

В сьогоднішній акції брали участь і студенти ХНУМ, і запрошені представники інших навчальних закладів, в тому числі Харківської гуманітарно-педагогічної академії, Національної академії державного управління, ХНУ ім. Каразіна, які зібралися на невеликому (але наповненому зацікавленою публікою) майданчику (вихід станції метро «Держпром») поряд з Площею Свободи.



Студентська молодь на III мистецькій акції «Мистецтво об’єднує молодь»
Привітальні слова до студентської молоді і з нагоди 100-річчя нашого університету прозвучали від Голови Ради ректорів В. С. Бакірова, Л. О., Бєлової, Т. Б. Вєркіної.


Хор студентів ХНУМ

Музична програма заходу, розпочавшись традиційним студентським гімном «Gaudeamus» (у виконанні хору студентів ХНУМ, керівник С. М. Прокопов), підкреслила ідею консолідації  – Молодіжний симфонічний оркестр «Слобожанський» (керівник – Г. А. Абаджян), студентський оркестр ХНУМ виконали різноманітні зразки популярної класики з усієї Європи, від увертюри «Кармен» Ж. Бізе, Симфонії № 40 В. А. Моцарта і «Угорського танцю» Й. Брамса до української пісні «Дивлюсь я на небо», а ода «До радості» Л. Бетховена стала яскравою кульмінацією цього музичного феєрверку. Оркестр очолив шановний гість – Теодор Кухар (Кучар) – американський диригент українського походження, який вже своєю постаттю втілює об’єднання досвіду різних культур. Він народився в Нью-Йорку, але чудово володіє українською, працював у якості головного диригента з багатьма оркестрами світу – України, Чехії, Словенії, і нині є професором музичного інституту Клівленда в США.


Художній керівник хору студентів ХНУМ імені І. П. Котляревського
–  заслужений діяч мистецтв України, професор С. М. Прокопов


Теодор Кухар за диригентським пультом


Студенти ХНУМ – учасники IIIакції «Мистецтво об’єднує молодь»


Виступ вокального тріо – Богдан Синягівський, Микита Бурцев, Ярослав Федоренко

Незважаючи на лаконізм заходу, він дарував не тільки насолоду слухачам, але й став корисним досвідом і для наших музикантів, щаблем на шляху до сучасних європейських стандартів професіоналізму, що стають особливо актуальними в контексті ідеї Консорціуму. Професіонал сьогодні – це не тільки той, хто виступає на підготовленій концертній сцені з ретельно вивченою протягом тривалого часу програмою, а той, хто здатен продемонструвати якісний «продукт» поза «зоною комфорту» - в незалежності від кількості і якості репетицій, акустичних умов концертного майданчика і апаратури, і подібні проекти у межах Міжвузівського консорціуму  – одна з чудових нагод для наших студентів наближуватись до високого мистецького професійного рівня.


Проникнені духом консолідації – хор студентів ХНУМ після виконання оди «До радості»

Олена Ващенко
Фото -  Л. Казакова, О. Кусков.


22 вересня. Вечір камерної музики «Duoarmonioso»
«Дім Нюрнберга» в гостях у ХНУМ

Концертний сезон у великій залі консерваторії у вересні повільно набирає обертів перед початком жовтневого марафону. Вже 28 вересня починаються тріумфальні перегони «Харківських асамблей». Але ті, хто ретельно стежать за афішею, одразу помітили виразну рекламу концерту «Дома Нюрнберга» за підтримки Goethe-institut. Пісенний вечір «Duo armonioso» двох музикантів із Лейпцигу – вокалістки Вікторії Кноблох (мецо-сопрано) та гітариста Мартіна Штойбера, став преамбулою святкових концертних програм, що завжди пов’язані з приїздом гостей, відомих музикантів України та інших країн.
Нагадаємо, що «Дім Нюрнберга» в Харкові традиційно восени починає низку мистецьких проектів, а саме: виступи музикантів, майстер-класи фотографів, виставки живопису і фотовиставки. Його директор Анатолій Мозговий представив дует Вікторії і Мартіна для багаточисельної аудиторії залу. Вікторія навчалася у королівській академії музики в Гаазі (Голландія) і виступає як в опері, так і з камерними програмами. Разом з Мартіном Штойбером, відомим гітаристом , лауреатом фестивалів у Італії і Голландії, а також учасником у багатьох ансамблях, оркестрах  не тільки в Германії, вони гастролюють в різних країнах Європи.
Три різні вокали прозвучали на концерті. Дві пісні В. Белліні зі збірки «ComposizionidaCamera» (1820) з чарівними мелодіями «Dolenteimagine» і «Vagaluna», які присутні в репертуарі Чечілії Бартолі, Лучано Паваротті, розпочали концерт. Співачка відразу підкорила приємним глибоким «бархатним з хрипотою» тембру і легкістю, злагодженістю ансамбля з гітарою. Через пісні-монологи Ф. Шуберта («Куди» з «Прекрасної мельниківни», «Застиглі сльози» із «Зимового шляху»,«Вечірня серенада») розкрився артистизм виконавиці, гнучке вміння прикривати гучність голосу, а також емоційно стриману внутрішню силу відпускати в кінці фраз. Майстерність і технічність подачі тексту зберегли «Вечірню серенаду» у виконанні Вікторії Кноблох від сентиментальних зловживань, бо «слава коштувала пісні ідентичності» (Дж. Леонард). Емоційна складова цього популярного твору Ф. Шуберта залишилась чистою і сильною, тим більш приємно, що доволі рідко можна почути виконання її жіночим голосом.
 Іспанська частина концерту почалася з сольних виступів Мартіна Штойбера («Спогади про Альгамбру» і «Арабське капріччіо» Ф. Таррега). Мартін Штойбер витримав увесь твір «Спогади про Альгамбру» на застиглій динаміці, доносячи в зал поліфонічне сплетіння мелодичних ліній, ніби на сцені був ансамбль гітар.


Натхненне соло Мартіна Штойбера

Вікторія, додавши до костюму іспанську шаль, наче змінилась і заспівала потужним, яскравим голосом, неприборканим, з включенням звичайної мови і крику. Вона виконала три пісні з циклу «Сім народних пісень» М. де Фальї, пісні Ф. Гарсія Лорки «Los quarto muleros», відому улюблену пісню «La tarara», і «Sevillanas del siglo XVIII».


«
Duoarmonioso» – Мартін Штойбер з Вікторією Кноблох

В іспанській музиці відзначився і запам’ятався гітарист. Наразі, з самого початку концерту гітара привертала увагу все більше і більше. Подекуди вона нагадувала звучання мандоліни, а в піснях Ф. Шуберта органічно замінила фортепіано з легкою прозорою фактурою і витонченими прикрасами. Ідея, заявлена назві концерту – «Дует гармонійний», – втілилася і в органічно укладеній програмі (відомі твори чергуються з маловідомими), і в злагодженості ансамблю (кожний із музикантів «показав себе»), і в тому враженні, що залишилося у слухачів.

Марина Єгорова
Фото – Марина Єгорова

 


20 вересня. Нагородження почесними грамотами ВРУ та ХНУМ працівників університету з нагоди 100-річчя ХНУМ імені І. П. Котляревського

100-річчя навчального закладу – це вагомий привід замислитись не тільки над роллю нашого університету в суспільному житті та культурі міста, але й оцінити внесок кожного, хто в ньому працює. Саме така нагода зібрала сьогодні в Великій залі ХНУМ всіх працівників нашого закладу і студентів, що прийшли підтримати своїх улюблених викладачів.

Почесними грамотами Верховної Ради України за вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної музичної культури, сумлінну працю, високий професіоналізм було нагороджено 7 представників професорсько-викладацького складу ХНУМ – декана оркестрового факультету, кандидата мистецтвознавства, професора Бевз Марину Володимирівну, професора кафедри оркестрових струнних інструментів, доцента Євдокимова Сергія Анатолійовича, доцента кафедри сольного співу Клебанову Світлану Володимирівну, старшого викладача кафедри спеціального фортепіано Сагалову Ганну Володимирівну, доцента кафедри спеціального фортепіано Руденко Ніну Іванівну, завідувача кафедри оркестрових струнних інструментів, професора Холоденка Леоніда Олексійовича, завідувача кафедри «Музичне мистецтво естради та джазу», доцента Чурікова Віктора Васильовича. Грамоти особисто вручав народний депутат України, Голова міжфракційного об’єднання «За Харків, за Слобожанщину» Валерій Володимирович Писаренко.


Т. Вєркіна та В. Писаренко разом з викладачами ХНУМ, нагородженими почесними грамотами Верховної Ради України

«Насправді, - говорить В. Писаренко – внесок цих людей в культуру нашого міста неоцінимий», і тому грамота – це лише знак вдячності і підтримки, яких вони гідні, і символ тих позитивних зрушень, що чекають на них у майбутньому.

Після короткого музичного привітання нагороджених від тріо вокалістів (Я. Федоренко, М. Бурцев, Б. Синяговський) з фортепіанним акомпанементом Д. Кашуби, розпочалася друга частина церемонії.


Доцент  Світлана Клєбанова цього вересня
у 55-й раз відчинила двері кафедри сольного співу


Почесними грамотами ХНУМ імені І. П. Котляревського за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, що вручала Тетяна Борисівна Вєркіна разом з деканом оркестрового факультету Бевз М. В. та деканом театрального факультету Партолою Я. В., було нагороджено не тільки викладачів музичного і театрального відділу, але й представників різних адміністративних департаментів нашого закладу. Це в черговий раз підтвердило – творче життя і омріяна творча свобода насправді є результатом кропіткої щоденної роботи багатьох людей різних професій та спеціалізацій, які складають нашу організацію.

Олена Ващенко
Фото – Олександр Кусков


16 вересня. Парад оркестрів ХНУМ у Центральному парку Культури та відпочинку ім. М. Горького
Серйозна музика у розважальному парку: pro і contra

16 вересня відбувся «Парад оркестрів ХНУМ» у парку ім. М. Горького в межах святкування 100-річного ювілею своєї Alma mater.
Університет мистецтв вже не перший рік використовує площадки парку Горького для власних виступів. Але такого масштабного велетенського чотиригодинного концерту ще не було. Це - справжня прем’єра. Різноманітні колективи (симфонічний оркестр, камерний оркестр, духовий оркестр, оркестр гітаристів, оркестр баяністів, капела бандуристів) змінювали на сцені один одного - це був справжній марафон.
Були певні побоювання: чи будуть люди, що прийшли відпочити у парк, слухати; чи не будуть наші музики грати самі для себе?



Перед концертом (сцену немилосердно палило сонце, вітрець роздмухував ноти, звуки розчинялися у повітрі і не доходили на велику відстань) здавалось, що захід просто провалиться.



Але сталося несподіване! Навіть чудо. Симфонічний оркестр, що грав дещо відому (музику І. Дунаєвського з кінофільму «Діти капітана Гранта», музику Е. Гріга до драми Ібсена «Пер Гюнт», Угорський танець» №1 І. Брамса ) і зовсім невідому («Мєнует» Луїджі Боккєріні,«Танець ляльок» Лео Деліба, «Горнє і земне» В. Птушкіна, «Розумницю» К. Орфа), класичну музику, приваблював все більшу і більшу кількість людей. Вони стояли перед оркестром і уважно слухали, дехто навіть диригував. Підходили молоді мами із зовсім маленькими дітьми у колясках - і ті затихали і зачаровано дивилися на оркестр... Парк затих і слухав музику...



А коли розпочалась вікторина - вгадати відому мелодію з опери, балету чи відомої симфонії - то радості не було меж. Але і це не все. Переможцю вікторини було запропоновану самому диригувати оркестром! Це ж як треба було оркестру вивчити симфонію Моцарта №40, щоб вести за собою такого «диригента»! А з іншого боку, яку радість подарували молоді музиканти дівчині,  яка вїчилась у ДМШ, але й і у мріях її не було - диригувати оркестром. А тут випало таке щастя!

Люди зачаровано дивилися на оркестр і особливо на диригента, оскільки парк дозволяв  підійти близько, майже під сцену - і бути спостерігачем таїнства народження музики, яка ніби витікає з кончика диригентської палочки.

Духовий оркестр підхопив естафету симфонічного. Варто зазначити, що цей оркестр - колектив Авіаційного університету. Вони хоч і вивчають математику та програмування, але душа у них лине у небо, і музика направляє цей політ. Це був прекрасний музичний подарунок від фізиків - лірикам.

Капела бандуристів занурила слухачів в українську народну пісню, а оркестр баяністів зачарував публіку вальсом з кінофільму «Вогні великого міста», а камерний оркестр - вальсами Штрауса.



Завершив концерт виступ гітарного оркестру. Керівник оркестру професор Володимир Доценко побоювався, що гітару буде погано чути у парку. Але чи мікрофони були підсилені, чи то так гітаристи постаралися, але «Палладіо» Дженкінсона розносилось далі по парку. «Тут грає мій вчитель. Його прізвище Стрєльніков, - помітивши, що я щось записую у блокнот, сказав мені маленький хлопчик років 7-ми, ? я теж буду грати у цьому оркестрі, як підросту».



Хочеться побажати і студенту Стрєльнікову, і усім виконавцям і їх керівникам - творчої наснаги і сил, бо 28 вересня почнуться «Харківські асамблеї», і туди прийде  багато нових слухачів, бо їх зацікавила класична музика, і вони хочуть ще.

Від імені слухачів і від себе особисто я хочу подякувати доцентові кафедри спеціального фортепіано Ганні Сагаловій за сміливість і креативність мислення, за органвізацію справжнього музичного свята, якого ще не знало наше місто. Бо без її зусиль і цього свята не було б. За кожною подією - завжди особистість.  

Тетяна Казакова
Фото Людмили Красовької, Анастасії Грибінюк, Анастасії Звягінцевої


9-10 вересня. Літературні читання за результатами Першого всеукраїнського конкурсу «Сучасна українська проза», організованого студентом VI курсу ХНУМ Т. Бінюковим.

Ініціатива молодих або Тимофій Бінюков це зробив

Навесні 2017 року пройшов Перший всеукраїнський конкурс «Сучасна українська проза», ініційований студентом 6 курсу театрального факультету Тимофієм Бінюковим. 9-10 вересня відбулися літературні читання переможців у книгарні «Є» та у парку ім. Т.Г. Шевченка.

Літературних конкурсів в Україні досить багато - іменних, тематичних, вікових (для обдарованої молоді), гендерних (окремо для жінок). Більшість з них проводиться в столиці (зокрема, конкурс видавництва «Смолоскип»). Але кожне велике місто має й свої. У Харкові найбільш відомий Обласний конкурс ім. О.М. Масельського на кращий літературний твір, що існує вже 10 років. Загального всеукраїнського конкурсу у Харкові не було.


Тимофій Бінюков з переможцями конкурсу у книгарні "Є"

Ось - народився. На конкурс, оголошений Тимофієм Бінюковим, прислали роботи більше 500 авторів з 20 областей Східної і Західної України, включаючи Крим, Одесу, Львів, Харків, Київ, від людей віком від 20 до 60 років, початківці і досвідчені автори (зокрема, на конкурс завітав автор відомої монографії про поезію Арсенія Тарковського «На каждый звук есть эхо на земле» - Роман Любарський). Було відібрано 25 і надруковано в альманах «Сучасна українська проза» (Харків, 2017. - 271 с.)

Автори приїхали і створили для харків’ян справжнє літературне свято. А допомогли їм у цьому великий колектив волонтерів. Музики Андрій Назаренко (ханге), Сергій Перепелиця (блок- флейта), студенти Вищого коледжу мистецтв Каріна Антоненко (саксофон) і Максим Максютов (бас-гітара), хор ветеранів Будинку культури Київсього району м. Харкова створили чудову музичну атмосферу заходу. Актори-читці (викладачі ХНУМ - Ірина Кобзар та Олександр Анічев, випускники ХНУМ - актриси Юлія Солодова, Ольга Спащенко, Сніжана Корчова, студентка ХНУМ Анастасія Гордєєва і студент ХНУ ім. В.Н. Каразіна Дмитро Ковальов (прийшов брати інтерв’ю у Тимофія- да так і залишився волонтером, та ще й читцем його навчили бути - за тиждень і навчили - таланти!) виразно репрезентували твори тих авторів, хто не зміг приїхати. А який був ведучий! Три години на сцені на одному диханні! Це ж популярний харківський ведучий Black Jack, а насправді - випускник ХНУМ Сергій Москаленко. А письменники згадували ще одного студента ХНУМ - Ігоря Магду, який у лісі, де наші гості смакували костровою кулешею, раптом змусив задуматись обідників про духовний шлях людини, запропонувавши чудову імпровізацію за романом-притчею Г. Гессе - «Сіддхартха». Нажаль, цей виступ не був повторений у парку (на то й імпровізація! Щоб не повторюаватись).

Літературний марафон  переможців відбувся на розбірній сцені у парку Шевченко перед фонтаном. Глядачі могли сісти на зручні стільці - такий собі імпровізованований театр на вулиці.
У парку мені було зручно поговорити з тими, хто зацікавився заходом. Звернула увагу на дівчину з велосипедом. «Зупинилася випадково і залишилась. Цікаво. Дуже зворушило оповідання Олени Кондрацької «Бабин квіт», такі прості і такі щемливі слова від імені маленької дівчинки: «Онука помітила, що камінь люди любили більше , ніж бабу. Вони носили йому квіти і цукерки, говорили до нього, тоді як бабу навідували рідко. І ще рідше носили цукерки». Завтра ж поїду до бабці. І буду тепер частіше її відвідувати. І цукерок їй куплю. І не розсип, а коробку. Красиву коробку цукерок. І не на свято. А просто тому, що я її люблю. І скажу їй про це зараз, а не потім, коли вона вже не почує», - зворушливо поділилася зі мною своїми враженнями Вєроніка - випускниця ХНУ ім. В.Н. Каразіна, перекладач з англійської та японської мов.... Не могла пройти повз натхненне обличчя літньої жінки. «Мені тут усе подобається, твори, актори музика, геть усе... Які розумні люди. Як вони пишуть, як читають! Ось ця актриса і викладачка - Ірина Кобзар, як вона здорово оповідання про ситих родичів прочитала. Аж мурашки по шкірі! І як вона наказовао так промовила - «Вилазь з окопу!» А якби усі повилазили з окопів - так і війна наша б закінчилася.... А я теж пишу свої спостереження про те, що люди стали краще жити. Так, так. Краще! Люди стали більше радіти, дбати про власне щастя, більше мандрувати стали і перестали соромитись слова «міщанство»... Ніхто вже ні комунізм не будує, ні сильну державу, бо головне - люди, вони і є держава, - міркувала вголос колишній контролер великого радянського заводу, а тепер пенсіонерка Аліна, - а на наступний рік я теж прийму участь у конкурсі. Він же ж буде наступного року?»

З цим питанням я звернулася до організатора конкурсу - Тимофія. «Має бути», - впевнено відпов той. І я йому вірю, бо вихованці Університету мистецтв - люди слова. Їх так виховують. Власним прикладом. Фестиваль «Харківські асамблеї» існує з 1991 р.
Да і автори думаю, напишуть нові тексти, та й інші залучаться. Талановаті люди тягнуться один до одного. «Ніби до друзів приїхала! Та й дійсно ми стали за ці два дні справжніми друзями, і я обов’язково приїду до Харкова ще», - пообіцяла студентка КНУ ім. Т. Г. Шевченко, майбутній літературний критик Олеся Зеліско.

Тетяна Казакова


1 вересня. День знань в ХНУМ

Перше вересня в 100-й раз!

Початок цього навчального року набув особливого статусу, оскільки вже всоте наш університет зустрічає своїх першокурсників.

1 вересня в ХНУМ пройшли урочисті заходи до Дня знань, які дарували студентам можливість познайомитися з адміністрацією університету, зустрітися з видатними культурними діячами міста, оцінити виконавський рівень співкурсників, а отже розпочати «занурення» в творче життя.
Спочатку відбулася традиційна студентська хода центром Харкова по визначних осередках музично-театрального мистецтва, що завжди зацікавлює не тільки вступників з інших міст, але й відкриває нові сторінки для студентів-харків’ян. Після відвідування Харківського державного академічного театру ляльок і зустрічі з його директором В. Решетняком, вона вирушила до Театру російської драми ім. О. С. Пушкіна, і далі - до  Харківського театру опери та балету, де першокурсників урочисто привітав директор О. Оріщенко. Захоплюючу лекцію для студентів підготував Ю. Янко, директор Харківської філармонії, яку вони відвідали після ХНАТОБу, а заключним пунктом ходи став Харківський державний театр ім. Т. Г. Шевченка.

По завершенню екскурсії святкування Дня знань продовжилося у великій залі  ХНУМ, де прозвучали привітальні промови від ректора університету, народної артистки Тетяни Вєркіної, директора ХМССШі В. Алтухова, а також директора Харківського театру музичної комедії І. Коваля.

Сюрпризом для першокурсників стали подарунки від міського голови Г. А. Кернеса- щоденники, в яких висвітлюються яскраві сторінки життя Харкова. Традиційна посвята у студенти і концерт за участю першокурсників урочисто завершили святкування 1 вересня.

Олена Ващенко

Фото Г. Ганзбурга и А.Жданько


Традиційна хода по "Золотому кільцю Харкова" (відвідання театрів міста та Харківської Філармонії)


Вітальне слово ректора ХНУМ Т.Б.Вєркіної першокурсникам - залучення новобранців до "творчої родини" університету


Gaudeamus igitur: виконання студентського гімну



Представлення викладацького складу - ректор Т.Б.Вєркіна та професор ХНУМ, директор ХССМШ-і В.М.Алтухов, якому нещодавно було присвоєно звання почесного громадянина Харкова