Архів подій. Вересень 2018

 

Проект «Театральне вікно в Європу»

14 та 17 вересня 2018 року на театральному факультеті ХНУМ імені І.П.Котляревського пройшли майстер-класи та тренінги з акторської майстерності від режисера та керівника польського театру «Крик» Марека Косицюлека та актора Марчина Плавськи.

Марек Косицюлек є яскравим представником сучасної польської театральної школи, авторська метода якого базується на професійному досвіді Єжи Гротовького.

Тренінги відбулися за підтримки Генерального Консульства Республіки Польщі в Харкові та Польського інституту у Києві у рамках чергового проекту серії «Театральне вікно в Європу», що була започаткована Харківським недержавним Театром на Жуках у 2011 році та спрямована на знайомство студентів театральних навчальних закладів України з сучасними театральними школами Європи через практичні заняття з носіями цих шкіл. До програми були залучені студенти театральних факультетів Харкова, Києва, Львова, Дніпра, Миколаєва, які мали можливість перейняти досвід театральних шкіл Великобританії, Грузії, Німеччини, Польщі, Франції тощо.

Після проведення тренінгів декан театрального факультету, доцент Я.В.Партола разом з польськими митцями були запрошені до Генерального Консульства Республіки Польщі в Харкові. Ця зустріч сприяла зміцненню творчих взаємовідносин між ХНУМ та представниками польського театру.



15 вересня. MEET UP 2018 ІВЕНТ У КИЄВІ

Старший викладач кафедри майстерності актора ХНУМ імені І.П.Котляревського Марія Бораковська відвідала німецько-українську конференцію MEETUP 2018 Івент, що відбулася у Києві 12 – 15 вересня т2018 року.

Під час Івенту пройшов конкурс малих грантів MEET UP! ПІТЧИНГ.

До фіналу конкурсу дійшло 6 проектів зі 140, зокрема, проект обміну між ХНУМ та Гамбурзьким університетом (Гамбурзький університет — один з найбільших освітньо-академічних центрів Німеччини ).

Марія Бораковська та Ілля Мірський – партнер програми з Гамбургу – презентували спільний проект перед п’ятьма експертами та виграли грант на проведення цього обміну.

У грудні (з 1-го по 12-те) студенти і викладачі 3 курсу «Майстерня 55» їдуть до Гамбурга представляти Харківську театральну школу. Це 25 студентів і три викладача. А завдяки додатковому фінансуванню від Міністерства закордонних справ Німеччини, студенти з Гамбурга приїдуть з відповідним візитом наступного року до Харкова, ймовірно у березні 2019.

Грант отримано від фонду «Пам’ять, відповідальність, майбутнє», що існує з 2000 року і підтримує міжнародні проекти освітнього обміну. В рамках фонду існує програма підтримки MEET UP! НІМЕЦЬКО-УКРАЇНСЬКІ ЗУСТРІЧІ МОЛОДІ.

Метою програми є інтенсифікація відносини з Україною, надання підтримки талановитої молоді з Німеччини та України.

Під час Івенту відбувся показ уривку вистави Сircodelmondo (Цирк всесвіту), в якій прийняли участь випускники «Майстерні 55» Андрій Ванєєв та Максим Панченко, спеціально запрошені організаторами фестивалю для відкриття конференції: «Вся подія була прекрасна, але актори були найкращі» – так відзивалися учасники і політики, що відвідали Івент.


 14 вересня. Сольний концерт студента 4 курсу – скрипаля ІВАНА ГЛІБОВА (клас лауреата міжнародних конкурсів – Ігора Чернявського)

Назустріч конкурсу у відні

Цього дня у Великій залі ХНУМ відбувся сольний концерт студента 4 курсу – скрипаля ІВАНА ГЛІБОВА (клас лауреата міжнародних конкурсів – Ігора Чернявського), який виступив із програмою, що буде представлена на Міжнародному конкурсі скрипалів імені Ф.Крейслера (м. Відень, Австрія).

Початок цього навчального року був незвичайним: тільки-но повернулися з канікул – і вже сольний концерт. Приємно здивувалися – і пішли слухати. З’ясувалося, що лауреат всеукраїнських конкурсів Іван Глібов вирішив піднятися ще на один щабель – і прийняти участь в одному з найпрестижніших конкурсів скрипалів у світі.

Міжнародний конкурс скрипалів імені Ф.Крейслера існує у Відні із 1979 року. Його першим переможцем був радянсько-американський скрипаль (випускник Московської консерваторії і Джульярдської школи у Нью-Йорці) Дмитрій Ситковецький. Цього року на конкурс поїде наш студент.

Іван вчиться у Ігоря Чернявського, котрий у далекому 1995 році став лауреатом престижного Міжнародного конкурсу імені Віотті, що із 1950 року щорічно проводиться у П’ємонті (Італія), і з того часу – понад 150 виступів на концертних майданчиках Європи. Саме з 1995 р. І.Чернявський став викладачем рідної Alma mater, де виховав багато талановатих учнів, серед яких Надія Ронкіна (викладач Мюнхенської музичної школи для обдарованих учнів) та Юрій Воротніков (перша скрипка Філадельфійського струнного квартету).

А сьогодні учень Ігоря Чернявського – Іван Глібов – грав сольний концерт, до програми якого увійшли Перша соната для скрипки-соло Й.С.Баха, «Речитатив і скерцо-каприс» та «Прелюдія і аллегро у стилі Пуньяні» Ф.Крейслера, «Каприс №17» Н.Паганіні та «Каприс для скрипки-соло» М.Скорика, «Фантазія на теми Кармен» Ф.Ваксмана.

За словами І.Чернявського, на цьому концерті найбільше Івану вдався «Каприс» М.Скорика: попав у нерв твору, і створив такий собі перегук-змагання Скорика із Паганіні. А публіці найбільше сподобалась «Фантазія» Ф.Ваксмана, в якій стриманий скрипаль дав волю артистизму і відкритому почуттю.

«Ось і народився професійний скрипаль», - вітали педагоги талановитого студента, а публіка виголошувала «браво» і щедро нагороджувала оплесками і скрипаля, і концертмейстера – Анну Радченко.

Щасти тобі на конкурсі, Іване! Бажаємо перемоги!

Тетяна Казакова