Архів подій. Листопад 2009


Музика молодих композиторів України та Польщі в Харкові

28 листопада, о 18.00 у Великому залі Харківського державного університету мистецтв ім. І. П. Котляревського в рамках всеукраїнського турне Ансамбль Nostri Temporis презентує концертну програму  авторського міжнародного проекту «3/5 - короткий метр» в музиці молодих композиторів України та Польщі.

Ансамбль Nostri Temporis було створено у 2007 році за ініціативою студентів  Національної музичної академії ім. П. І. Чайковського Олексія Шмурака та Максима Коломійця. Назва колективу (в перекладі з латини –  «ансамбль нашого часу») повністю відповідає творчим завданням та ідеям колективу, а саме підтримці та популяризації музики класиків авангарду XX сторіччя та сучасних талановитих авторів нашого часу.

Учасники колективу – випускники Національної музичної академії ім. П. І. Чайковського (Київ), лауреати численних міжнародних конкурсів та фестивалів.

Дворічна концертна біографія колективу вражає своїм розмаїттям. Ансамбль Nostri Temporis приймав участь у різних музичних проектах та фестивалях: "Music Marine Fest" (Одеса 2007), "Классики авангарда", "Эпоха модернизма", "Женщины в музыке" (Київ 2007), "Intercommunication. Б. А. Циммерманн", "Джачинто Шелси. In memoriam", проект Романа Кофмана "Украинский авангард", "Музыкальная трибуна киевской молодёжи" (Київ 2008), "Классик-модерн" (Хмельницький 2008), "Время музыки: Fin de siecle" (Санкт-Петербург 2008), "Другое пространство", "Мост дружбы: Украина-Россия" , (Москва 2009), "Диалоги" (Мінськ 2007,2009), "Контрасты" (Львів 2009), "ГОГОЛЬFEST" (Київ 2009) та "Kiev Music Fest" (2007-2009).

У 2009 році Ансамбль Nostri Temporis виступив з ініціативою написання молодими композиторами з України і Польщі інструментальних мініатюр для камерного ансамблю. Головною метою стала ідея презентації цих творів на українських концертних майданчиках в програмі «3/5 – короткий метр» в музиці молодих композиторів України і Польщі. Неординарність задуму та певна символічність назви проекту полягають у завданні, яке поставив Ансамбль як перед композиторами, так і перед собою. Кількість інструментів та час виконання були строго регламентовані організаторами проекту. Молодим композиторам запропонували написати твір для ансамблю з трьох інструментів, який тривав би рівно 5 хвилин. До участі у такому проекті підготувалися молоді композитори України та Польщі: Максим Коломієць, Богдан Сегін, Марія Олійник, Олена Сєрова, Олексій Шмурак, Діаріуш Пшибильський, Катажина Швед, Кароль Нєпельський, Томаш Якуб Опалка,  Павел Пшежванський.

Послухати твори та оцінити гру Nostri Temporis зможуть всі бажаючі 28 листопада о 18.00 у Великому залі Харківського державного університету мистецтв. Цей концерт – перший із запланованих у турі, потім музиканти відіграють цю програму в інших містах України: Києві, Донецьку та Тернополі. Слід зауважити, що одразу після концерту кожен слухач зможе поспілкуватись з виконавцями та авторами творів на запланованому форумі – обговоренні творів із публікою.

Програма концерту:
Максим Коломієць (Україна)
“Речення Іпувера” для гобоя, віолончелі і фортепіано (2009)

Богдан Сегін (Україна)
“Irradiation” (“Променистість”) для гобоя, скрипки і фортепіано (2009)

Марія Олійник (Україна)
“For Victoria” (“Для Вікторії”) для флейти, скрипки і фортепіано (2009)

Павел Пшежванський (Польща)
“-1” для гобоя, скрипки і віолончелі (2009)

Томаш Якуб Опалка (Польща)
“In-Tension” для флейти (альтової флейти і пікколо), гобоя і скрипки (2009)

Кароль Нєпельський (Польща)
“Krotkie studium sluchu” (“Коротке дослідження слуху”) для флейти, віолончелі і фортепіано (2009)

Олена Сєрова (Україна)
“Trio-inventio” для флейти, гобоя і фортепіано (2009)

Олексій Шмурак (Україна)
“В бездне дрозда” (“У безодні дрозда") для альтової флейти, скрипки і віолончелі (2009)

Катажина Швед (Польща)
“Xobnosc” для альтової флейти, гобоя і віолончелі (2009)

Діаріуш Пшибильський (Польща)
“Sicilienne” і “La Tromba” з циклу “Cinq Pieces en Concert” op. 37 для скрипки, віолончелі і фортепіано (2007)